ДАНС и НАП подхващат производителите на млечни и месни продукти

ДАНС и НАП ще проверяват в следващите две седмици паричните потоци по веригата за производство и продажба на млечни и месни продукти. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Министерския съвет след среща при премиера Бойко Борисов, в която участваха животновъди, млекопреработватели, месопреработватели и представители на големи търговски вериги. Производството на основни хранителни продукти е обект и на националната ни сигурност. Ако допуснем катаклизъм, например мащабно заболяване, което наложи да се затворят границите, и ние нямаме българско производство, какво правим тогава, попита министърът. Министърът каза, че е поставен въпросът, защо продукцията на българските животновъди е сравнително малка, което ги поставя в много тежко положение, в същото време складовете на преработвателите са задръстени с продукция и не се вижда намаляване на цените за потребителите в търговските вериги. Това положение не може да продължи по подобен начин, каза Найденов. По думите му факт е, че по веригата има изкривяване. Срещата не е била достатъчно продуктивна според министър Найденов и представители на бранша. Влизат пари, изкупната цена намалява, а ние като потребители плащаме същата цена. Парите един път излизат от джоба на всички ни като данъкоплатци, за да отидат като помощи към животновъдите, в същото време плащаме същите, а някъде и по-високи цени на млечни и месни продукти. Ще настоявам средствата, които се дават за животновъдство, да доведат до неговото стабилизиране, коментира Найденов. Всички участници на срещата декларирали, че работят на загуба. Доста бурна среща, доста откровена, в която се разбрахме да повторим този и подобен формат след около две седмици, каза Найденов. По думите му правителството дава рекордни субсидии, а положението не се подобрява, цените за потребителите не се понижават.
От Министерството на земеделието и храните се ангажират да предприемат 4 стъпки, свързани конкретно с животновъдите. Ще поискаме и се надяваме да получим разрешение субсидиите на глава добитък да се изплатят не през декември, а след 15 октомври. През януари 2013 г. ще платим допълнителни 27 милиона лева, за да се достигне разрешеният таван за национални доплащания към животновъдите. На Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" ще разгледаме искането на животновъдите за разсрочване на отпуснатите кредити към тях, обясни министър Найденов. Българската агенция по безопасност на храните пък ще предприеме драконовски проверки на суровините от животински произход, идващи от чужбина.
Животновъдите се оплакаха, че през последните години много от тях са фалирали.  Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите, пък коментира, че наред с фалиращите ферми фалират и преработватели. Той е убеден, че трябва да има баланс по цялата верига. Димитър Спасов, представител на "Кауфланд" на днешната среща, пък изтъкна, че търговските вериги водят търговски преговори и не натискат никого. Не бихме допуснали да се вдигнат цените на крайните продукти, твърди Спасов. Той коментира и предстоящите проверки. Изобщо не се притесняваме от проверки, работим 100% в светлата икономика, изтъкна шефът на „Кауфланд“. Той обясни, че килограм сирене се продава на цена от 4 до 16 лева. Животновъдите пък коментираха, че средната изкупна цена на литър мляко в момента е 50 стотинки, а за производството на един килограм сирене са нужни 5-6 литра мляко. В изясняването на кое колко струва по веригата се намеси и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Той твърди, че млякото се изкупува за 60 стотинки на литър, а за производството на килограм сирене се използват между 7-7.5 литра мляко. 60% от себестойността на крайния продукт са цената на млякото, а 40% са други разходи, като това е цена без ДДС, добави Зоров.

Станете почитател на Класа