„Ню Йорк таймс“: Връзките на България с Израел са под риск

Две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад акта. Ако следите продължава да са неясни, това може да се отрази на тесните връзки на България с Израел, както и с арабските страни в Близкия изток, пише в днешния си брой в. „Ню Йорк таймс“. Според коментара на автора Николас Кулиш, озаглавен „След бомбардирането на автобус българските връзки с Израел са под риск“, родните власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху „Хизбула“ и Иран – становище, което неофициално се споделя от американски представители.
Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и „Хизбула“, от друга.
Според американското издание представител на българска служба за сигурност, пожелал анонимност, тъй като разследването продължавало, казал, че в схемата на нападението и уликите има ясна насока, която води към „Хизбула“, но и че ще е нужно известно време, преди да може официално да се каже нещо категорично.
Вестникът цитира и политолога от Нов български университет Владимир Шопов, който казва, че за малка България да излезе и открито да назове „Хизбула“ в такъв контекст е равносилно на това да навлезе в минно поле. Трябва да си абсолютно сигурен, наистина напълно уверен, че убедителните ти доказателства ще издържат пред всички останали страни от Европейския съюз, допълва той.
Изданието цитира представители на българските власти, от които става ясно, че те са особено предпазливи в коментарите си по отношение на атентата.

Станете почитател на Класа