ГЕРБ загуби доверието на Европа, обявиха от опозицията

Правителството на Бойко Борисов претърпя европейски провал. Това беше мотото на всички политически сили от опозицията по време на дебатите по вота на недоверие във вторник в парламента. На него дойдоха петима министри – Цветан Цветанов, Диана Ковачева, Николай Младенов, Томислав Дончев и Аню Ангелов, но не и премиерът Бойко Борисов. Депутатите гласуваха по предложение на Мая Манолова от БСП дискусията да се излъчва пряко по БНТ и БНР.
Пръв от името на вносителите думата взе председателят на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев, който заяви, че ГЕРБ вече няма право да ползва името си – „Граждани за европейско развитие на България“. Според Станишев с последния доклад Европейската комисия (ЕК) е свалила политическото доверие от правителството на ГЕРБ. Фактът, че следващият доклад ще е след 18 месеца, когато ще има нова изпълнителна власт, означавал, че от Европа са вдигнали ръце от кабинета „Борисов“.
Лидерът на БСП разкритикува управляващите заради провалената им амбиция да снемат европейския механизъм за контрол в сектора правосъдие и вътрешен ред по време на техния мандат. „ГЕРБ се провали в най-голямата си цел – да пребори престъпността“, каза още Станишев. По неговите думи това е първото правителство от 1999 г. насам, което не е постигнало нито една стратегическа цел.
Според бившия премиер в кабинета на тройната коалиция най-тежката оценка от последния евродоклад е, че вече се поставял под въпрос принципът за разделение на властите, което означавало, че „фундаментът на държавата е подкопан“.
От името на другия вносител на вота – ДПС, Лютви Местан подчерта провала на ГЕРБ по отношение на Шенген, който все повече се превръщал в химера. Местан каза още, че по време на сегашното управление България започнала да се „деевропеизира“. И той, подобно на Станишев, говори за името на ГЕРБ, което било загубило средните си две букви.
Зам.-председателят на ПГ на ДПС упрекна управляващите, че не са изпратили никого на погребението на починалия при атентата на летище Бургас шофьор Мустафа Кьосов. Той изрази съмнение, че причина за отсъствието на властта е мюсюлманският произход на загиналия. „Без вътрешен баланс не може да се постигне национална сигурност“, заключи Местан.
Иван Костов заяви, че ДСБ ще бойкотира вота на недоверие, тъй като европровалът бил дело на всички правителства от 2001 г. насам. От ЕК пък дали сигнал, че вече няма значение кой управлява в България – дали Бойко Борисов, Станишев или Сакскобургготски.
Вотът според Костов бил постановка на БСП и ДПС, чиято вина нямало как да бъде снета с него.
„Вместо съгласие за европейски правила те имаха съгласие за ограбване на европейските пари, а вместо българските граждани те вкараха в Европа българската мафия“, обяви още лидерът на ДСБ.
Управляващите повториха тезата си, че докладът се чете неправилно и необективно от опозицията, и хвърлиха вината за лошите оценки в него на предишната власт и на управлението през последните 20 години.
Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов припомни критиките от докладите през 2008 и 2009 г., когато на власт бе тройната коалиция. Според него сегашното мнозинство е внесло редица поправки в законите, допринесли за реформата в системата на сигурността. Вече имаме 8000 разследващи полицаи, въведохме резервния защитник при съдебните процеси, припомни той.
От опозицията пък постоянно пречели, като давали законите на Конституционния съд.
Думата взеха още министърът на външните работи Николай Младенов и на правосъдието Диана Ковачева. Младенов изтъкна, че приватизацията е като детска игра в сравнение с  реформата на съдебната система, която никой през последните 20 години нямал воля да извърши.
Диана Ковачева заяви, че правителството приема сериозно препоръките на евродоклада и че през август ще бъдат предложени мерки и екшън план за действие по тях.
Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов изчака да се изкажат повечето групи, след което в обширна реч припомни „грехове“ на предишните управления и изтъкна реформите, извършени от ГЕРБ.
За първи път има реален контрол на ДАНС и на СРС-та, обяви Цветанов. За предишното правителство пък било характерно внасяне на скандални поправки, като тази за „Ванко 1“. Парите на данъкоплатеца пък били харчени и изпирани чрез пиар агенции, като при случая „Хохегер“.
В последните две години от вашето 4-годишно управление – действително докладът е катастрофален, заяви вицепремиерът и зам.-председател на ГЕРБ. Цветанов припомни, че предното управление не е извършило почти нищо по механизма на подготовка на страната за Шенген.
Дебатът продължи близо четири часа. Поне 24 часа след неговия край вотът следва да бъде гласуван. Това ще се случи в четвъртък от 9 часа сутринта, обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Станете почитател на Класа