Симеон Дянков: Пари за по-високи лекарски заплати има и сега

Болниците имат възможност да увеличат основните заплати на медицинския персонал с 20%, като намалят допълнителното заплащане, което се разпределя всеки месец като добавка към заплатата. Това е заявил вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на заседанието на Министерския съвет в сряда.
„Запознат съм със структурата на заплащането в „Пирогов“. Реалността е точно както е в държавната администрация, един лекар получава средно 850-900 лева заплата, но средното месечно заплащане е 2 до 3 пъти по-високо. Дори през 2009 и 2010 година всички в тази болница, а съм убеден, че и в други болници, са получавали доста по-високо заплащане от основните им заплати. Следователно е напълно в техните възможности да се увеличи основната заплата на лекарите с 20%“, коментира малко по-късно пред журналисти Дянков. Според него това би било „добре за прозрачността в този сектор.
Финансовият министър сравни ситуацията в болниците с новия модел на заплащане в държавната администрация, който е довел до увеличаване на основните заплати на чиновниците, като уточни, че болниците са търговски дружества и не могат да бъдат задължени нормативно да вдигнат основните заплати.
Дянков заяви, че в държавните болници също има механизъм за увеличение на заплатите и той е директорският борд да вземе решение за увеличаване на заплатите.
„Убеден съм, че ако това тръгне в държавните болници и те покажат истинското си заплащане или поне влязат в по-високи рамки на основната си заплата, другите ще ги последват, защото болниците гледат една друга какво правят, кадрите, така че смятам, че това ще стане като тенденция, въпреки че тя няма да е мигновена“, коментира още Симеон Дянков.
Междувременно преди заседанието на кабинета здравният министър Десислава Атанасова отново призова работодателите и синдикатите да се върнат на масата на преговорите във връзка с подписването на нов колективен трудов договор. Според нея няма да има проблеми с финансовата стабилност на болниците.
Атанасова коментира и мерките, които нейното ведомство предприема за намаляване на цените на лекарствата.
„Над един милион са здравно неосигурените на фона на задължението им по Закона за здравното осигуряване да внасят здравните си осигуровки. Няма как, ако няма добра събираемост на здравните вноски, да има средства за лекарствени продукти, които да се плащат от здравната каса, да има средства за финансова стабилност на лечебните заведения“, заяви Десислава Атанасова.
Според здравния министър предложението за намаление с 2 процентни пункта на надценките на търговец на едро и на дребно на лекарствените продукти няма да застраши сериозно финансовото състояние на аптеките, а в четвъртък ще има среща между всички заинтересовани страни. 

Станете почитател на Класа