Правят координационен съвет по водите

Законът за водите предвижда създаване на национален координационен съвет по водите с участието на 9 министри от кабинета. Съветът ще координира и контролира мерките срещу наводненията в страната, реши парламентът.
Безстопанствените водоеми ще преминат под управлението на държавата. Контролът върху техническото състояние на всички язовири, независимо от собствеността им, ще се осъществява от министъра на икономиката чрез държавното предприятие "Язовири и каскади".
В Министерството на регионалното развитие ще бъде създаден регистър на всички водоеми в страната. Според новите текстове до три месеца от влизането в сила на закона кметовете трябва да уведомят областните управители за избрания от тях оператор на общинските язовири.
В тримесечен срок от влизането на закона в сила общините са длъжни да уведомят областните управители коя фирма са избрали да стопанисва, поддържа и експлоатира всички язовири на тяхна територия. До два месеца след това изпълнителната власт трябва  да избере оператор за язовирите,  които нямат такъв. От своя страна кабинетът трябва да създаде и поддържа единен регистър за всички съоръжения във водния сектор – държавна и общинска собственост, с данни  за техническото състояние и параметри на съоръженията.

Станете почитател на Класа