Провали се подписването на колективен трудов договор в здравеопазването

Провали се подписването на колективен трудов договор в сектор „Здравеопазване“. Това  трябваше да стане във вторник, но подписването на документа не се състоя, след като работодатели и синдикати не се споразумяха по нов текст, внесен в последния момент от страна на работодателите.
Спорният текст гласи, че увеличение на основните заплати на персонала в здравеопазването ще има, но при условие че се гарантира и осигури финансовата стабилност на лечебните заведения.
Според вицепрезидента на КНСБ Иван Кокалов, който е член и на Надзорния съвет на НЗОК, синдикатите няма как да гарантират финансовата стабилност, защото тя не зависи от тях.
Здравният министър Десислава Атанасова обясни, че няма да подпише, докато не се постигне съгласие между двете страни. Колективният трудов договор предвиждаше близо 12% увеличение на началните заплати на лекарите и 20% по-високи доходи за медицинските сестри.
Според Кокалов за синдикатите това е гол текст, който нищо не значи и който не може да ги ангажира. „Не могат да ни се извиват ръцете в последния момент“, каза Кокалов. 
„Аз днес, като подпиша този текст, как ще ви съдействам или ще гарантирам финансовата ви стабилност, за да го подпиша", обърна се Кокалов към директора на болница „Света Анна" Димитър Димитров, който е и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването.
От своя страна Димитров посочи, че не вижда проблем, когато един управител иска да впише текст за гарантиране на финансовата дисциплина.
Здравният министър Десислава Атанасова не скри изненадата си от така стеклите се обстоятелства. Тя увери, че преговорите за този договор се водят вече месеци наред, но медиите не били уведомявани.
„Вчера казах, че това ще се отрази сериозно на финансовата стабилност. Работодателите имат притеснения, мениджърите на лечебни заведения, и затова настояват за този текст. Синдикатите, както видяхте, не са съгласни. Докато самите те не постигнат договореност, аз също няма да си сложа подписа под този колективен трудов договор", каза министър Атанасова.

Станете почитател на Класа