Новият модел за заплащане на държавните служители влезе в сила

От 1 юли влиза в сила новият модел за възнаграждения в администрацията, приет с промените в Закона за държавния служител. Той предвижда премахване на раздаваните досега бонуси от допълнителни приходи и въвеждане на допълнително възнаграждение според индивидуалния принос на служителя. Премахва се и специалната добавка за прослужено време, като нейната стойност ще влезе в размера на основната заплата на служителите.
С новите правила разходът за основните възнаграждения в администрацията не трябва да е по-малък от 70% от общия месечен размер на фонд „Работна заплата“. Останалите пари, които не могат да надвишават 30% от сумата във фонда, ще бъдат разпределяни като бонуси за постигнати резултати. Дали даден служител ще получава премия и какъв ще е нейният размер, ще зависи от атестацията, изготвена от прекия ръководител, която ще се актуализира на всеки три месеца.
Новият модел предвижда още възможност и за диференцирано увеличение на заплатата отново според оценката на работата на държавния служител, като в най-добрия случай то може да достигне до 15%.
От 1 юли влиза и новият Класификатор на длъжностите, който отваря възможност за млади хора с по-малко опит да заемат определени позиции в администрацията.
Премахва се и горната граница на заплащането на новоназначените кадри, като им се дава шанс да достигнат възнагражденията на служителите с по-дълъг опит.
Пак от 1 юли влиза в сила увеличение на заплатите с 20% в Агенцията за социално подпомагане. То бе одобрено с решение на Министерския съвет тази седмица и обхваща 4700 служители. Досега средната работна заплата в системата беше между 420 и 460 лв.
Увеличението беше извоювано след протести на социалните работници преди месец. Те обаче настояваха за ръст от 35%, тъй като продължават да бъдат най-ниско заплатените в държавния сектор.

Станете почитател на Класа