„Модерна България“ ще се бори за нова избирателна система

За нова избирателна система ще се бори гражданското движение „Модерна България“, чиято платформа бе официално представена в неделя в София. Сред основателите на движението са бившият депутат от НДСВ Борислав Цеков, преподавателят международник Владимир Чуков, социологът Илия Джамбазов, кметът на Априлци Марин Маринов, политологът Иво Инджов, икономистът Ралица Агайн и др. - общо 79 души.
„Модерна България“ никога няма да стане партия, обещаха идеолозите на проекта. Едно от исканията им е да се въведе възможност за регистрация за участие в изборите и на граждански листи, които да нямат партиен характер, каквато модерна практика вече съществувала във Финландия, Словения, Германия, Литва, Полша, Италия и др.
Задължително засилване на мажоритарния елемент искат още от „Модерна България“. Това трябва да стане чрез т. нар. преференциално гласуване – със задължително посочване на предпочитания кандидат в пропорционалните листи.
Друга идея е да се забрани кандидатирането на едно лице в повече от един избирателен район, като така се цели ограничаване „вкарването на обществено анонимни лица в парламента на гърба на популистки лидери и вождистки фигури“.
Учредителите претендират, че това ще е „радикално различен тип гражданско движение“. По думите на Борислав Цеков за първи път съществуващи организации с история, със структури, с личности с биографии зад себе си решават да се обединят в името на едно гражданско движение – без едноличен лидер и централно ръководство. Това щяла да бъде структура от различни организации, но обединени от общи цели, а решенията щели да се взимат чрез „вътрешен граждански референдум“.
„Още през есента, когато се учредим, ще се създаде и специфична онлайн среда, в която ще работим с тематични лидери“, обясни Цеков.
Учредителите представиха и документ, наречен „Граждански манифест за смяна на системата“, в който се поставя като фундаментален въпросът – „защо се установи олигархичен, централизиран, връзкарски капитализъм, а не свободна и конкурентна икономика, която създава възможности“.
Сред предлаганите конституционни и законодателни промени е и регламент за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове, като се стъпи на съответната уредба в САЩ, Канада, Швейцария. От „Модерна България“ искат въвеждане на нови механизми за парламентарен контрол върху правителството – блиц контрол върху министрите по подобие на Бундестага и отваряне на този контрол за гражданското общество чрез възможност за отправяне на питания от граждани, организации и др.

Станете почитател на Класа