Скоростни пътища заменят магистралите, опозицията недоволства

Парламентът регламентира със закон създаването на т. нар. скоростни пътища, които трябва да заменят голяма част от планираните магистрали. Това се налага заради високите изисквания по отношение на магистралните трасета, което ги прави много по-скъпи.
Промените в Закона за пътищата бяха приети във вторник на първо четене от парламента. Според тях скоростните пътища са национални обекти, специално изградени и означени за движение на МПС с високи скорости. Те ще имат самостоятелни платна за движение във всяка посока с разделителна ивица между тях, като всяко платно е с най-малко две ленти за движение. Към тях има и други допълнителни изисквания като ограждане с предпазни телени огради, оборудване на специални площадки за принудително спиране и краткотраен отдих и др.
От опозицията изразиха несъгласие с промените. Според Четин Казак от ДПС се виждат ясни намерения част от автомагистрала „Хемус“ да стане скоростен път. Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев (БСП) коментира, че скоростните пътища би следвало да имат функция да свързват магистралите между областните центрове. В случая обаче прозирала политика на замяна на магистралните трасета със скоростните пътища, което социалистите не можели да приемат.

Станете почитател на Класа