НЦИОМ: Намалява интересът към новите партии

Намалява значително броят българи, които са готови да гласуват за нови политически субекти, отчете Националният център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) във вторник. Според НЦИОМ през април те са били 31%, а през май – само 15%. Това означава или че интересът към новите партии се понижава, или че той в някаква степен вече е задоволен, обясняват социолозите.
За такива формации са склонни да гласуват главно хора в активна трудова възраст, високообразовани жители на столицата и на областните градове. За нови партии се оглеждат основно гражданите, определящи политическите си възгледи като центристки. Два пъти по-склонни били обаче десноцентристките в сравнение с левоцентристките избиратели. Това според НЦИОМ се дължи на процесите на роене в дясно и при националистите.
Новите партии не успяват да привлекат интереса на политически апатичните българи, се казва още в изводите от изследването, според което само 18% от негласуващите биха пуснали бюлетина за нов политически субект.
Симпатизантите на новата политическа формация „България на гражданите“ на Меглена Кунева разглеждат в еднаква степен ГЕРБ и БСП като възможни партньори, съобщават от НЦИОМ.
От друга страна, две трети от българите не са убедени в необходимостта управляващата партия ГЕРБ да си партнира с друга политическа формация, сочи същото изследване, което е проведено в периода 23 - 30 май. Година преди редовните парламентарни избори няма социологическа агенция или анализатор, които да поставят под съмнение лидерството на ГЕРБ като политическа сила в България, се казва още в изводите от проучването.
Досегашните изследвания на НЦИОМ показвали, че коалициите според по-голямата част от избирателите са нежелана управленска формула. Споделянето на властта и неминуемо свързаните с това представи за пазарлък и компромиси, са основните аргументи срещу коалициите. Същевременно обаче симпатизантите на по-малките партии са по-благосклонни към коалиране, тъй като в това те виждат своя шанс за реално политическо представителство във властта.
Тази част от гласуващите за ГЕРБ, които са склонни на компромиси, възприемат като възможни партньори „България на гражданите“ (БГ) и СДС – това отговарят наравно – по 9% от запитаните. Едва 5% допускат коалиция между ГЕРБ и БСП.
Като резултат от известна политическа инерция се тълкува разбирането на 25% от интервюираните – че ДПС е най-добрият избор за политически партньор на БСП. 10% смятат, че социалистите може да се коалират с БГ. Самите симпатизанти на БСП обаче са на обратното мнение – те смятат, че не ДПС, а именно партията на Кунева е най-подходящ партньор за червените.

Станете почитател на Класа