Депутатите продължават да взимат бонус за прослужено време

Депутатите продължават да получават добавка за прослужено време, въпреки че преди месец те премахнаха тази опция за държавните служители като дискриминационна и несправедлива. Справка в приложението на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, което регламентира възнагражденията на народните представители, показва, че те взимат бонус от 1% към основното си месечно възнаграждение за всяка прослужена година. Така най-опитните от тях могат да получат близо 50 на сто повече от младите. Например най-възрастният депутат Андрей Пантев (73 г.) само по този параграф взима около 1000 лв. повече на месец в сравнение с най-младата - Калина Крумова (27 г.). За година разликата набъбва на 12 хил. лв. Оказва се, че приетите от депутатите модерни принципи за бонусите в държавния сектор все още не се прилагат за самите тях. Към момента дори не са се и чували гласове за подобни промени в правилника на НС.
Съгласно същите вътрешни правила депутатските заплати трябва да се актуализират на всеки три месеца, като базисното възнаграждение на народния представител е равно на три средномесечни заплати в обществения сектор (по данни от НСИ).
Пред klassa.bg Юлиана Колева, член на правната комисия от ГЕРБ, коментира, че колегите й вероятно не са забелязали необходимостта от изменение на правилника, но това вероятно ще бъде направено по-нататък.
Народните представители обаче продължават да получават редица други бонуси. Един от най-абсурдно звучащите е „допълнително възнаграждение при реализиране на приоритетни за страната задачи“ - нещо, което трябва да е същността на самата депутатска дейност.
Продължава да е актуално и заплащането на две трети месечно за т. нар. допълнителни депутатски разходи – за „сътрудници, консултации, експертизи, кантори и други дейности“. От ГЕРБ твърдят, че тези пари при тях не се раздавали на калпак, както правели в други парламентарни групи. Така или иначе обаче средствата се превеждат всеки месец в пълен размер на всяка партия в НС, включително и на независимите народни представители, без значение дали те отчитат горепосочените разходи или не.
Миналата седмица в. „24 часа“ пък разкри, че в парламента се взимат възнаграждения и за участие във временните комисии, макар първоначално това да е било отричано. Този парламент ще се окаже рекордьор по създаване на подобни комисии, когато бъде сформирана такава и за корупционния скандал в Сливен, свързан с купуване на гласове от представители на БСП. Според груби данни по този параграф до момента са изхарчени около 60 хил. лв.
Общият бюджет на парламента за 2012 г. е 53 млн. лв.

Станете почитател на Класа