КС обяви комисията "Янев" за противоконституционна

КС обяви за противоконституционно избирането на временна парламентарна комисия за дейността на президентската институция за времето на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин. Решението е подписано с особено мнение от Владислав Славов, Благовест Пунев и Румен Ненков.
Политическата операция на управляващите претърпя пълен провал. Това заяви лидерът на БСП, след като решението на съда стана ясно. Станишев приветства решението на съда и напомни, че депутатите от Коалиция за България бяха инициатори на сезирането. Станишев определи комисията на Яне Янев като „безпринципна и конюнктурна“.
„Благодарение на силните ни аргументи не беше допуснат опасен прецедент”, отбеляза Станишев. Той изтъкна категоричната позиция на БСП срещу опитите на управляващите да подчинят президентската институция. Лидерът на БСП припомни, че президентската институция не попада в обхвата на парламентарния контрол. „Не е работа на Народното събрание на проучва и да установява дейността и законосъобразността на президента и вицепрезидента”, заяви лидерът на БСП. Той изтъкна, че подобни идеи на мнозинството са атака както срещу предишния президент Първанов, така и провокация спрямо Росен Плевнелиев.

Станете почитател на Класа