СДС иска депутатите да обявяват консултантските си договори

Депутатите да бъдат задължени при сключване на консултантски или други договори за доходи извън получаваните като депутати, да ги предоставят в тримесечен срок на ръководството на парламента и така договорите да добият публичност при запазване на фирмената тайна. Такова предложение за промяна в правилника на НС ще внесат от СДС, съобщи вчера зам.-председателят на ПГ на Синята коалиция Ваньо Шарков. Причината: коментираните в публичното пространство консултантски договори на депутати, като този на народния представител от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който е заработил над 120 000 лева през 2010 г.
„Искаме да има предварителен контрол и доходите да бъдат ясни“, категоричен бе Шарков. Според него, ако исканата поправка в правилника на парламента не бъде подкрепена, отговорността ще е на съответните депутати и техните партии. „Класа“ потърси за коментар на идеята депутати от различни парламентарни групи.
Темата за консултантските договори заслужава внимание, защото в много случаи те се превръщат в параван за злоупотреби или дори за корупция, каза Янаки Стоилов от Коалиция за България. Според него има резон информацията за такива договори да бъде предоставяна на комисията по етика и конфликт на интереси, но надали е нужна промяна в правилника на парламента.
Мисля, че депутатите са задължени да дават достатъчно публичност на своите ангажименти като консултанти – първо чрез Закона за облагане доходите на физическите лица, второ чрез декларациите, които подават пред Сметната палата, и трето чрез декларациите за конфликт на интереси, които са задължени да попълват, коментира Четин Казак от ДПС. Той е на мнение, че при тази тройна обвързаност няма логика да се иска промяна в правилника на парламента. Същата теза защити и Явор Нотев от „Атака“, който окачестви идеята на СДС като екзотична и напълно популистка.


Сините призоваха премиера да се извини за репликата в Созопол

СДС настоява премиерът Бойко Борисов да се извини на българските граждани за казаното от него, че българите са като кучета и трябва да бъдат държани изкъсо. Такива определения са обидни и крайно недопустими, а това, че представители на властта и министър-председателят го позволяват, е признак на ниска култура, надменно поведение и самозабравяне, коментира Шарков.
По-късно вчера премиерът Бойко Борисов коментира пред БНР, че репликата му в Созопол не е разбрана правилно.
„Понеже вече няма какво да правят и дори когато си говоря с някои хора или кучкари, те вървят и се чудят какво да измислят, глупост, след това“, каза Борисов.

Станете почитател на Класа