×

Message

Error while downloading file File not found on server

Папандреу избра Венизелос за министър на финансите


Гръцкият премиер Георгиос Папандреу смени своя финансов министър в опит да прокара непопулярни мерки за строги икономии, изисквани от ЕС.

Евангелос Венизелос е бил повишен до министър на финансите, чиято задача е справяне с дългова криза осакатяваща икономиката. Бившият министър на отбраната заменя Георгиос Папаконстантину, който вече поема министерството на околната среда.

Предложените реформи предизвикаха безредици в Атина и стачки в национален мащаб, като разтърсиха световните пазари. Френският и германски лидер трябва да се срещнат скоро в Берлин, за да обсъдят как да се предотврати просрочието на Гърция по спасителния заем. Атина иска одобрение за пакет от мерки за икономии на стойност 28 млрд. евро (24.6 млрд. лири; 40.5 млрд. долара), който ще влезе в сила 2012-2015. Необходима е налагането на такава рестриктивна политика за отпускането на следващия транш на помощта от 12 млрд. евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд.


Финансов спасителен план


Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози са се договорили да обсъдят как да гарантират на Гърция, че ще може да избегне просрочването по  плащанията по дължимия суверенен дълга, който възлиза на около 340 млрд евро.
Френски и германски банки имат най-голямо участие в гръцкия дълг, като държат заедно 55% от общата експозиция на Европа.

Берлин и Париж се различават в позициите си за справяне с гръцката криза. Меркел настоява банките и частните кредитори, държащи гръцкия дълг да приемат загубите като част от спасителния план, за сметка на местната опозиция на германските данъкоплатци поемащи по-голямата част от тежестта на чуждия дълг.

Междувременно, Франция, не е склоннa да приеме тези условия, тъй както три основни френски банки са силно изложени на риска от гръцкия дълг и на значителни загуби, ако той се преструктурира.

Освен това, Европейската централна банка се притеснява, че всички промени по отношение на спасителната сделка ще създадат лош прецедент за нациите в подобни финансови затруднения, като Португалия, Ирландия и Испания.

Европейският комисар по икономическите и валутни въпроси, Оли Рен посочи, че Гърция вероятно ще се сдобие със следващия си финансов спасителен план през юли, въпреки че финансовите министри от ЕС все още трябва да се споразумеят за новия спасителен пакет.

По BBC 

Станете почитател на Класа