Юдит Ланг: Членството в Шенген зависи от доклада на ЕК за правосъдието

Мониторинговият доклад на Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешния ред ще определи дали членството на България и Румъния в Шенген ще стане факт до края на годината. Това стана ясно вчера от мнение, изразено от посланика на Унгария у нас Юдит Ланг пред „Дойче веле“. Докладът ще е готов през юли. „Надявам се той да съдържа благоприятни за София и Букурещ констатации. Така че вратата за членството в Шенген остава отворена за българите и румънците и се надявам да не чакаме то да се случи чак през 2012 година", обясни посланикът. „Много пъти съм отказвала да правя прогнози кога точно България и Румъния ще станат част от Шенген. Сега обаче техническата им пригодност за това е факт и би трябвало да се вземе решение членството да се случи", добави тя. Ланг припомни, че Съветът на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз вече е признал техническата подготвеност на двете страни за членството, което е „фантастичен резултат не само за България и Румъния, но и за половингодишното унгарско председателство на ЕС“.
„Заради това съм и много позитивно настроена, че през септември Съветът на министрите отново ще обсъди въпроса за българското и румънското членство в Шенген“, смята дипломатът.
Въпреки че България отговаря на техническите критерии според експертните доклади на работната група към Съвета на ЕС, някои държави членки като Франция, Германия и Холандия се съмняват, че страната ще може да опази външните граници на ЕС. Затова те настояват за по-сериозен напредък в борбата срещу организираната престъпност и корупцията преди да пуснат страната ни в Шенгенското пространство. За първи път при България и Румъния членството се обвързва с борбата с корупцията и организираната престъпност, отбелязват наблюдатели.

Станете почитател на Класа