Дебатите по вота на недоверие приключиха рекордно бързо

Дебатите по внесения от БСП и ДПС вот на недоверие срещу кабинета приключиха вчера рекордно бързо. Разискванията по цялостната политика на кабинета отнеха на депутатите по-малко от 4 часа заради липсата на камери. В началото на заседанието Асен Агов от Синята коалиция предложи те да не се излъчват пряко по БНТ и БНР заради националния траур и мнозинството гласува „за“. Гласуването на недоверие на правителството е насрочено за днес в 12.40 часа.
След изчерпване на парламентарното време за изказвания на БСП и ДПС председателстващият заседанието Анастас Анастасов обяви края на дискусията заради липса на желаещи да вземат думата. 
През повечето време депутатите от опозицията и министрите говореха пред полупразна пленарна зала. Причината: политиците от Синята коалиция и от "Атака" отказаха да участват в разискванията и обявиха, че няма да гласуват.
Според съпредседателя на СК Мартин Димитров мотивите за вота на недоверие, внесени от БСП и ДПС, не са „нищо друго, освен червен кърпеж от принципната критика на Синята коалиция" срещу сегашното управление на България. Преди напускането на залата той каза, че сините няма да участват в „пошлата политическа постановка" на БСП и ДПС и го оставят за един чудесен дебат между БСП и ГЕРБ за това кой е по-виновен за кризата.
Премиерът Бойко Борисов и този път не дойде в Народното събрание. Най-активни в залата бяха министрите, които опозицията силно разкритикува в мотивите си - Симеон Дянков, Тотю Младенов, Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Томислав Дончев.

Опозицията къса програми

Лидерът на социалистите Сергей Станишев скъса от парламентарната трибуна антикризисните програми на правителството на Бойко Борисов. „Имаше три антикризисни плана – единият предизборен, който изобщо не заслужава да бъде коментиран. Другият, от 1 октомври 2009 г. Това решение на Министерския съвет не струва пукната пара“, заяви Станишев. Той беше категоричен, че нищо от тях не е изпълнено.
Освен него от левицата се изказаха и Пламен Орешарски и Меглена Плугчиева.
„Още през 2009 г. вие преохладихте икономиката с прекомерни рестрикции. Това бе икономика на прага на прегряването в периода 2005 – 2008 г.“, каза от парламентарната трибуна бившият финансов министър Пламен Орешарски. Той беше категоричен, че управляващите подават много вредни и противоречиви сигнали всеки ден. Меглена Плугчиева упрекна министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в популизъм. Според нея по времето на правителството на Станишев за една година са били договорени 25% от всички средства по еврофондовете, докато сега са договорени 37%, което означава, че за две години са договорени само 12%.
„Според ПГ на ДПС правителството на Бойко Борисов няма никакъв капацитет, а вече няма и доверието на хората“, каза и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Според него бизнесът е поставен на колене с поддържане на монополите и неизплащане на задълженията към бизнеса.

Министрите припомниха антикризисни мерки

„Инфлацията през месец май е 0 %. Средногодишната стойност за 2010 г. беше 3 %, а за тази година разчетът сочи 3,5 %. През 2008 г. тя беше 12 %“, каза финансовият министър Симеон Дянков. Според него за първото тримесечие икономическият ръст на страната е 3,4 %, което прави България 7-а в Европа по този индикатор. Той беше категоричен, че кризата е помогнала за по-добро приходно разпределение.
„В моето министерство имаше списък на 60 антикризисни мерки и 2/3 от тях вече са изпълнени. Ако трябваше да правите вие магистралите, Батко щеше да възложи на Братко“, каза Росен Плевнелиев. Министърът заяви, че именно вносителите на вота на недоверие са провалили инфраструктурните проекти на България при предишното управление.
Министърът на икономиката Трайчо Трайков се спря на някои икономически данни в различни сектори в изказването си от парламентарната трибуна. Според него за 2010 г. България е на първо място по инвестиции като процент от БВП- 23.5%, спрямо 18.5% средно при страните от ЕС. „Всички кредитни агенции подобриха рейтинга на България, а Гърция е с най-лош рейтинг именно поради провеждане на леви политики“, каза той.

Станете почитател на Класа