Депутатите дебатират вота на недоверие

Депутатите ще обсъждат днес исканата от БСП и ДПС оставка на кабинета „Борисов“ въпреки обявения от МС Ден на национален траур. До това решение се стигна, след като вчера в пленарна зала беше отхвърлено предложението на вносителите обсъжданията да останат за петък.
„Цинично е обвързването на предварително приетата програма за работата на парламента с тази трагедия и нещастен случай“, заяви от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя обясни, че действията, които трябва да се предприемат във връзка с Деня на национален траур, са уредени в Правилника за единния държавен протокол. Според нея на преосмисляне подлежат увеселителни мероприятия или такива, които не са в съответствие със скръбта на близките и роднините на загиналите граждани. „Нито програмите на телевизиите, нито програмите на радиоефирите са забранени в Ден на национален траур. Те трябва да бъдат съобразени само да не включват увеселителни програми“, каза Цачева.
„Аз, Лютви Местан и представители на всички парламентарни групи се срещнахме с председателя на Народното събрание, за да консултираме идеята да се отложи дебатът“, заяви в кулоарите зам.-председателя на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Той обясни, че Денят на национален траур предполага съчувствие към скръбта на роднините на загиналите, а дебатите обикновено предизвикват изостряне на политическите страсти. Според леви депутати Цачева дори им е предложила напълно да изтеглят предложението за провеждане на вот на недоверие.
„Синята коалиция няма да гласува и да участва в дебатите по вота на недоверие“, съобщиха от своя страна съпредседателите на коалицията Иван Костов и Мартин Димитров. Сините ще излязат с декларация в началото на дебатите, в която ясно ще посочат позицията си, след което ще напуснат пленарната зала. Те казаха, че не е морално да се обсъжда вот на недоверие в Ден на национален траур. И обявиха, че няма да гласуват въздържал се, защото това означава подкрепа за кабинета, затова решават да не участват във вота.

Станете почитател на Класа