Сакскобургготски: Правомощията на президента са достатъчни

Нека бъдат осмислени и прочетени по нов начин правомощията на президента. Те са напълно достатъчни според действащите конституционни норми. Но трябва да се осъществяват активно и пълноценно. Това заяви вчера в публикация на личния си сайт Симеон Сакскобургготски. Според него българският държавен глава има силна комуникационна власт, която се използва доста слабо.
„Президентът може да стимулира обществени дискусии и тенденции, да направлява институциите на държавата в коловоза на европейските правила, когато те се отклоняват, да се опира много по-непосредствено на потенциала, идеите и експертизата на неправителствените, браншовите и съсловните организации“, казва бившият премиер. Той смята, че днес все по-често се чуват гласове на хора, готови да пожертват гражданските свободи в името на някаква илюзорна сигурност или неудовлетворено желание за справедливост.
„Държавата е наистина силна, когато има силни институции, развито гражданско общество и строго спазвани демократични правила. Само така можем да живеем и сигурно, и свободно. Именно този баланс са постигнали обществата, които често даваме за пример“, се казва в публикацията.

Станете почитател на Класа