ГЕРБ остава водеща политическа партия

ГЕРБ продължава да бъде водещата политическа партия по доверие (31%) и намерения за гласуване на парламентарни избори (26%), но БСП скъсява разликата между двете сили и е във възходящ тренд. Това показват огласените вчера данни от редовното месечно проучване на общественото мнение, проведено от „ББСС Галъп интернешънъл“ в периода 26 май – 2 юни.
Изследването регистрира известна мобилизация на привържениците на БСП, съобщи социологът Марчела Абрашева. За месец доверието в левицата се покачва с около 4 пункта до 24%. С 3 на сто до 21 % нараства делът на анкетираните, декларирали, че биха гласували за БСП.
Марчела Абрашева изтъкна, че доверието в правителството – 27%, както и в премиера - 38% - остават като цяло без промяна в сравнение с предния месец. По думите на социолога, макар Борисов да стабилизира привържениците си, за пръв път се регистрира отчетлив ръст на негативните оценки над позитивните: 38% от българите имат доверие на Бойко Борисов спрямо 44%, които нямат.
Продължават тенденциите за спад в цялостните оценки за управлението на ГЕРБ, показва проучването на „Галъп интернешънъл“. Според анкетираните сегашното правителство е ефективно в работата си, свързана с отношенията с Европейския съюз и справяне с престъпността, но е постигнало незадоволителни резултати в управлението на страната като цяло.
През юни 2011 г. 52 % от българите са на мнение, че правителството на ГЕРБ няма да се справи с кризата, докато една година по-рано скептиците са били едва 31 %. Въпреки това в обществото няма нагласи за предсрочни парламентарни избори, категорична е Мариана Абрашева. Тя допълни, че ГЕРБ се намира в ситуация на траен спад на оценките за ефективността и успешността на своето управление и в момента победата й на предстоящите избори съвсем не е предизвестена и сигурна.
Засега е рано да се прогнозира кой има най-големи шансове да бъде избран за президент, тъй като не всички партии са обявили своите кандидати, коментира изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов. Той обърна внимание, че на въпрос дали е добре за страната Бойко Борисов да се
кандидатира за президент, 57 % от запитаните са отговорили отрицателно. Въпреки това, ако се яви като кандидат на ГЕРБ, Борисов би получил най-висока подкрепа от избирателите, прогнозира Симеонов.
Най-високо доверие участниците в проучването имат към армията - 44 %, и полицията - 36 %. Институциите с най-ниска подкрепа са съдът – 15 %, Народното събрание – 16 %, и прокуратурата със 17 %.

Станете почитател на Класа