Търсят се дипломати икономисти

България има нужда от икономисти, които да заемат дипломатически постове. Това заяви пред журналисти вчера министърът на външните работи Николай Младенов по повод одобрените от Министерския съвет промени в Закона за дипломатическата служба. „Целта на този законопроект е да открие пътя за модернизация на МВнР както по отношение на кариерното развитие на дипломатите, които работят в него, така и по отношение на вземането на решения и правенето на външна политика“, заяви първият ни дипломат. По думите му ще се въведат европейските практики да се набират кандидати за определени длъжности с конкурс, в който се искат определени знания. Затова сред избраните 9 генерални консули ставало дума „за хора с икономически профил, които могат да стимулират бизнеса“, коментира още министър Младенов.
Предвижда се възможността за назначаване на извънредни „дистанционни“ посланици със седалище в София, както и да се отварят задгранични представителства съвместно с други държави, основно от ЕС. Обмисля се и възможността да се командироват служители на МВнР в страни от ОНД, Балканите, Близкия изток. Определени длъжности в министерството вече няма да могат да бъдат заемани от хора, свързани с бившата „Държавна сигурност“. Тези хора няма да бъдат уволнявани, а преназначени на други длъжности, съобщи още министър Младенов. Сред тези длъжности са посланик, генерален консул, генерален директор и др.
Предвижда се още посланиците да могат да бъдат изпращани зад граница и за по-малък мандат от 4 години заради по-тежките постове, като този в Кабул например. Преди да влязат в сила, предлаганите промени трябва да бъдат приети от парламента.
Междувременно вчера Министерският съвет реши още да продаде имот, собственост на Република България, в гр. Мексико. Българската държава е собственик на девет недвижими имота в Мексико, един от които е апартамент 901, който се намира на ул. „Хегел" №138, колония „Чапултепек Моралес", район „Мигел Идалго", Федерален окръг. Имотът е с площ 143,30 кв. м и две гаражни клетки на приземния етаж на сградата.


Кои са новите консули

За консул в Солун е предложен Васил Вълчев, обявиха от МВнР. Журналистът Александър Велев е номинацията за Истанбул, Антоанета Байчева - за Мюнхен, Петя Несторова - за Санкт Петербург. За Шанхай „отлита“ Ирина Велева, за Дубай – Ангел Калинов. В Чикаго наш консул ще е Симеон Стоилов, Марин Димитров ще поеме поста в Лос Анджелис, а Иво Мускуров – в Торонто. Остават незаети местата в Битоля, Ниш и Одрин, тъй като кандидатите са малко, съобщи Николай Младенов.

Станете почитател на Класа