АЛДЕ поиска забрана на "Атака"

Българските власти трябва сериозно да помислят за забрана на партия „Атака“ и да предприемат необходимите мерки за наказване на извършителите на расисткото нападение, както и на тези, които подклаждат расизъм. Това се казва в изявление на лидера на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) пред Европейския парламент Ги Верхофстад по повод стълкновенията пред столичната джамия „Баня башъ“ на 20 май.
„Класа“ припомня, че по време на петъчната молитва на 20 май възникна конфронтация между активисти на „Атака“ и мюсюлмани, като няколко души бяха ранени. Привърженици на партията замеряха джамията с камъни и запалиха молитвени килимчета, а мюсюлманите отговориха на провокацията. В неделя пък Волен Сидеров нападна бившия депутат от ДПС Корман Исмаилов в студиото на „Неделя 150“ в БНР заради спор кой всъщност е провокирал инцидента. Тогава от „Атака“ отрекоха да са инициирали сблъсъците и заявиха, че част от мюсюлманите били въоръжени с ножове.
„Правото на религиозно изразяване на всички граждани на ЕС трябва да се спазва, а това включва и България. В едно цивилизовано общество е недопустимо да има оправдание за такъв тип екстремистки и расистки поведения”, заяви лидерът на АЛДЕ по повод инцидента пред столичната джамия.
“Тези ксенофобски действия са престъпление срещу основните човешки права и застрашават уникалния български етнически модел, който е в основата на демократичното развитие на страната. Опасността от етническо напрежение в България нараства, а случилото се ще засили още повече тази опасност. Членството в ЕС се основава на общото зачитане на основните права, а България като член на ЕС трябва да зачита и уважава тези принципи”, коментира и евродепутатът от АЛДЕ (ДПС) Метин Казак.
Прокуратурата може да поиска "Атака" да бъде забранена, ако се съберат достатъчно доказателства, че Волен Сидеров използва партията, за да насажда етническа и религиозна омраза. Това заяви след сблъсъците пред джамията градският прокурор на София Николай Кокинов. Ако се съберат доказателства, че Волен Сидеров е бил подбудител на инцидента пред джамията „Баня башъ”, може да се поиска сваляне на депутатския му имунитет. Говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова обясни, че Борис Велчев може да внесе подобно искане в НС чак когато бъде образувано досъдебно производство. НК предвижда наказание до 6 години затвор за подбудителство към саморазправа на етническа или верска основа. Засега са образувани три дела за хулиганство, съобщиха от прокуратурата.
Премиерът Бойко Борисов коментира в понеделник, че няма нищо страшно, защото ДПС и „Атака“ са тръгнали в една „много неприятна“ посока заради предизборната кампания. Георги Първанов пък заяви вчера, че „езикът на омразата и агресията трябва да остане в миналото“.
Турската страна също официално осъди инцидента, като лично турският премиер Реджеп Ердоган го заклейми пред многохиляден митинг в Бурса.
„Атака” предложи вчера да се проведе референдум сред българския народ - трябва ли партията да бъде забранена. Това каза председателят на партията Волен Сидеров. Той заедно с Десислав Чуколов и Борислав Стоянов разлепиха плакати на площад „Славейков” в София. На плаката от ПП „Атака” се обръщат към всички българи с думите: „ДПС иска забрана на партия „Атака”! Единствената политическа сила, която защитава националния интерес в Народното събрание, е пред разстрел!“
„Обръщаме се към българите дали намират основание „Атака” да бъде забранена”, запита Волен Сидеров.

Станете почитател на Класа