Цецка Цачева ще бъде начело на българската официална делегация на традиционните чествания на 24 май във Ватикана и Рим

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще бъде начело на българската официална делегация на традиционните чествания на 24 май във Ватикана и Рим. Това съобщиха от Народното събрание. В състава на делегацията са заместник-председателите на парламента Христо Бисеров и Павел Шопов, заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Тодор Димитров и народните представители проф. Андрей Пантев и Йордан Бакалов. В делегацията са включени членове на правителството, представители на Светия Синод на Българската православна църква, на Католическата църква, изявени български учени и културни дейци, предаде Фокус.

На 23 май председателят на Народното събрание Цецка Цачева и водената от нея делегация ще имат аудиенция при Негово Светейшество папа Бенедикт ХVІ. Председателят на българския парламент ще проведе разговор на четири очи със Светия отец.

След срещата официалната ни делегация ще разговаря с държавния секретар на Ватикана Н. В. Пр. кардинал Тарчизио Бертоне.

В 16.00 часа председателят на парламента ще се срещне с председателя на Камарата на депутатите Джанфранко Фини.

В 9.40 часа на 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, председателят на парламента и водената от нея делегация ще се поклонят на гроба на Св. Кирил в базиликата “Сан Клементе” в Рим и ще присъстват на молебена, който ще бъде отслужен там. По-късно председателят на Народното събрание ще положи венец на българската плоча в базиликата “Санта Мария Маджоре”, където са получили официално признание славянските книги.

Българската делегация ще посети и храма “Св. Св. Викентий и Анастасий”, използван за служение от българската православна общност в Рим. По време на визитата си в България от 23 до 26 май 2002 г. папа Йоан Павел ІІ обяви, че Светият престол предоставя храма на българската общност.

Станете почитател на Класа