Окончателното решение за "Бургас Александруполис" ще бъде взето след като се получи екологичната оценка

Окончателното решение за реализацията на проекта "Бургас - Александруполис" ще бъде следствие на оценката за въздействието върху околната среда, която предстои да излезе и на мнението на експертите и на обществеността в района. Това каза заместник-министърът на външните работи Марин Райков на започналата тази сутрин конференция "България и Европа: Нашата енергийна сигурност". Организатор на проявата е Информационното бюро на ЕП в България.
По думите на Райков окончателното решение ще бъде взето след като се направят всички необходими анализи, включително икономически. По думите му министър-председателят е изказал редица притеснения, свързани с екологичните сфера, които се споделят от широката общественост в региона. Райков каза и че много сходна е ситуацията с Белене. За България от ключово значение е да бъде осигурен надежден европейски стратегически инвеститор. Трябва да имаме яснота за начина на финансиране и цената на проекта, както и по-ясна визия за пазарите, на които ще се изнася продукта, добави заместник-министърът.
Стоят много открити въпроси и във връзка с "Южен поток", включително и от външнополитическо естество заради известните промени в Украйна и договорености постигнати между Киев и Москва.
Сред дългосрочните приоритетни проекти, които заместник-министърът отбеляза е проектът "Набуко". По своите бизнес характеристики той е новаторски и може да служи за модел на многостранно публично-частно партньорство в трансграничния пренос на природен газ. България ще работи с партньорите си и с европейските институции по "Набуко", така че до края на тази година да бъдат приключени всички тръжни, ресурсни, юридически и инвестиционни процедури и етапи, необходими за преминаване към строителство, каза Райков. България вижда решение на стратегическите задачи на диверсификация и интегриране на европейските пазари в по-нататъшното разработване и практическо осъществяване на Южния коридор и желае да играе активна роля в това направление, каза Райков, но добави, че концепцията е все още в зародиш. България проявява интерес към перспективите на проекта "Южен поток" и възможните точки на допълване с "Набуко".
По тази причина страната се обявява за нов преглед на "Южен поток" в сегашните му параметри от страна на европейските институции и заинтересованите европейски страни. Много от вижданията на правителството за регионално сътрудничество в газовия сектор важат и за сектора на производство, трансграничен пренос и търговия с електроенергия, каза Райков. Заместник-министърът изрази надежда европейските институции да проявят солидарност и подкрепа и за плановете на правителството да развие ядрената енергетика на България.
Предвиждаме това да стане на основата на нови проучвания по методика на МААЕ за търсене на електроенергия в регион простиращ се от Ирак до Италия и в съответствие с прогнозите за промени в климата, добави заместник-министърът.
Марин Райков посочи, че проектът АЕЦ "Белене" се подлага на изпитанието на международен консултант и изискване за европейски стратегически инвеститори. Предприемаме процедура за конкурентна оферта за нов блок на АЕЦ "Козлодуй" от поколение 3 плюс, добави заместник-министърът.

/БТА/

Станете почитател на Класа