Ивайло Московски участва в заседание на Комитета за наблюдение по ИСПА

София /КРОСС/ България ще работи активно и ще използва всяка възможност, за да може да завърши трите си големи инфраструктурни проекта в сектор транспорт на ИСПА. Това стана ясно на провелото се двудневно заседание на Комитета за наблюдение и контрол по Кохезионен фонд, съобщиха от МТИТС.

Изпълнението на проектите и предприетите мерки бяха представени от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. В своето изказване той подчерта, че министерството си дава ясна сметка за всички рискове и полага максимални усилия за разрешаване на натрупаните проблеми и недопускане на по-нататъшни закъснения в работните графици.

 

В рамките на дискусиите стана ясно, че активно се работи по възможността проектът за жп линията "Пловдив - Свиленград" да бъде завършен със средства от Оперативна програма "Транспорт". В момента се полагат усилия да бъде постигната етапна завършеност. Вече са изпълнени 85% от общия обем на строителните работи по фаза 1 (Крумово-Първомай), а по фаза 2 (Първомай-Караджалово) са изпълнени 70%. Продължава работата и в участъка Караджалово-Димитровград.

По другия голям проект - моста на р. Дунав при Видин-Калафат, са изпълнени 46% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение и 34% от строителните дейности по прилежащата инфраструктура. Неговите параметри напълно отговарят на изискванията на Европейската комисия и той най-вероятно ще получи удължаване на финансовия меморандум, което ще позволи и завършването му с европейски средства.

 

Бенефициентът по проекта за изграждане на автомагистрала "Люлин" - Агенция "Пътна инфраструктура", увери, че е изготвен подробен план на дейностите, а работата е ускорена.

Представителите на Европейската комисия акцентираха, че трябва да продължи това темпо на работа, което се наблюдава през последните месеци, за да може България да се възползва скоро от тези три големи инфраструктурни проекти.

 

Форумът се проведе на 10 и 11 юни 2010 г. Участие в него взеха представители на Европейската комисия, Европейска инвестиционна банка, Централното координационно звено в МС, Управляващите органи, Междинното звено и бенефициентите по проектите и др.

 

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа