Няма да строим "Бургас-Александруполис", АЕЦ "Белене" под въпрос

ЕРП-тата и "Сименс" под острия тон на премиера

София /КРОСС/ Отказваме се от проекта за петролопровод "Бургас-Александруполис", а строителството на АЕЦ "Белене" зависи от избора на инвеститор. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с посланиците на страните от Европейския съюз, които са "извънредно доволни" от правителството.

Проектът Бургас-Александруполис" пропада заради нежеланието на хората от Бургаския регион, неясната му икономическа ефективност, а и защото попада в защитените зони на "НАТУРА 2000". "Всички видяхме какво стана в Мексиканския залив", каза Борисов, визирайки опасността от нефтени разливи в тесния Бургаски залив. "Какво налага в условията на криза да го говорим дори", категоричен бе премиерът.

С причините за отказа от строителството на тръбата за пренос на руски нефт са наясно и европосланиците, които са се съгласили с българската позиция.


Бъдещето на друг голям енергиен проект- АЕЦ "Белене" също е под въпрос, докато не се появи инвеститор с конкретни предложения за цена и възвръщаемост на инвестициите.

Според Бойко Борисов "сметката" за строителството на централата излиза "съвсем друга", съдейки по договора за строителство за атомна централа в Турция между Москва и Анкара, според който цената на един реактор възлиза на 6.5 млрд. евро. Така двата реактора на АЕЦ "Белене" ще струват 13 млрд. евро.
"Станишев говореше за 4 млрд. - за два реактора. Турция подписа за 6.5 млрд. за един. Кой ме кара да задължа държавата с 26 млрд. без ясен план кога ще върна тези пари?", риторично попита премиерът.

"Ако някой ми каже откъде да извадя 26 млрд. лв., за да построя "Белене" и след колко години ще си върна парите обратно - тогава нека да ме обвини, че бавя проекта. Всеки, който ми даде цената, и ми каже откъде ще вземем парите - сме готови веднага да седнем да говорим с него. Иначе това са само голи приказки", категоричен бе премиерът, вписвайки в мотивите си и кризата.

Пред европосланиците Борисов е говорил с "по-остър тон" за трите електроразпределителни дружества- ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, както и за немската фирма "Сименс", която участва в издаването на новите документи за самоличност. Премиерът бе категоричен, че не става дума за изгонване на инвеститори, а за защита на българските потребили и техните права, защото "не бива под знамето на Европа да се правят изключения за когото и да било".

Посланиците от ЕС и премиерът обсъдиха в продължение на три часа цялостната ситуация в страната, чуждестранните инвестиции у нас, гръцката и унгарската криза, българските финанси, както и конкретни въпроси.

 

Бойко Борисов: Посланиците следят кой налага вето

/ЦГ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа