КНСБ против поскъпването на тока и газа

София /КРОСС/  Очертава се да не се изпълни една от основните антикризисни мерки, в подкрепа на доходите на домакинствата, която бе приета с безспорен консенсус от Националния съвет за тристранно сътрудничество, предупреждават от КНСБ.  Според мярката, трябва до 2011 г. "да се положат усилия за временно ограничаване нарастването на държавно регулираните цени на стоки и услуги от обществен интерес". 

За наше дълбоко удовлетворение реализацията на мярката започна още от 1 април т.г. , тъй като при искано от "Булгаргаз" ЕАД увеличение на цената на природния газ с 26 на сто, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ със съдействието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма позволиха увеличение от около 6 на сто, посочват от синдиката.

Към днешна дата ситуацията рязко се променя, поради предвижданите от 1 юли т.г. скокове на цените на :
•    Природен газ – с 20-22%;
•    Топлоенергия – средно с около 20%;
•    Електроенергия – средно с около 2 %

Не можем да приемем  увеличения на цени с  20%. Такъв ръст е в абсолютно противоречие със записаното в антикризисната мярка временно ограничаване нарастването на държавно регулираните цени, категорични са от КНСБ.
От години наред, на всеки три месеца тръпнем в очакване какво ще е поредното увеличение на цената на газа, а оттам и на парното, и на други стоки и услуги. В разгара на кризата, когато се стремим да ограничаваме ръста на безработицата и поне запазване на покупателната способност на населението, се допускат драстични увеличения на  регулирани цени на стоки и услуги от обществен интерес. Веднага възниква въпроса какво ще стане след още три месеца?
Призоваваме премиера и българското правителство да потърсят начини за недопускане на очакваните увеличения, тъй като те биха били непосилни за голяма част от бизнеса и населението.

Станете почитател на Класа