Екстрадираме във Франция обвинен за фалшифициране на кредитни карти

Варна /КРОСС/ Димитър Ников, разследван във Франция за фалшифициране на разплащателни средства ще бъде предаден на френските власти. Това реши днес Варненският окръжен съд, след като разгледа по същество искането на компетентните власти за екстрадирането на българина. Ников беше задържан на 1 юни във Варна на основание Европейска заповед за арест /ЕЗА/, издадена от прокурор при Апелативния съд в Париж.

Пресслужбата на съда припомня, че 23 годишният варненец бил издирван чрез Интерпол от началото на април тази година. В документа, който отговаря на всички изисквания на Закона за екстрадицията и ЕЗА /ЗЕЕЗА/ се посочва, че престъплението е установено преди Коледа на миналата година. Полицаи забелязали монтирано скимиращо устройство, поставено на банкомат на улица във френската столица. Наблюдението било последвано от операция по задържането на двама българи, които свалили устройството. Процесуално следствените действия отвели до Димитър, който бил посочен като притежател на скимиращото устройство и подбудител на престъплението.

Днес младият мъж отново подчерта пред съда, че никога не е бил викан във Франция на разпит и не бил информиран, че срещу него се води разследване. Съдът го запозна с гаранциите, които властите в Париж предоставят на лицата, които са задържани по ЗЕЕЗА, както и с обстоятелството, че единствено френският съд може да разгледа въпросите, свързани с вината му в престъплението, за което се разследва. След приключване на следствените действия, българинът ще има право на защита и на справедлив съдебен процес. Ако бъде осъден във Франция, той може да изтърпи наказанието си в България.

Димитър Ников може да обжалва днешното решение на ВОС в 5 дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

/АС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа