Ангел Семерджиев: Топлофикациите са поставени пред поредното изпитание

На 28  юни ДКЕВР решава окончателно за цените на тока и газа

София /КРОСС/  Топлофикационните дружества, които използват природен газ, са поставени пред поредното изпитание. Това заяви Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР, по време на общественото обсъждане за новите пределни цени на природния газ и електро и топлоенергията, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Вчера в регулатора е постъпило заявление от "Булгаргаз", с което доставчикът иска цената на природния газ да бъде увеличена с 28%.

Според Семерджиев предлаганото увеличение е значимо спрямо действащите цени в момента. Той обясни, че в момента регулаторът изготвя анализ на предложението на газовия доставчик.

Най-голямата изненада, според шефа на ДКЕВР, е била в голямата разлика в куровете на долара спрямо лева при формирането на цената. Той изрази надежда, че "Булгаргаз" все пак имат някакви резерви "в по-евтин долар", за да се избегне толкова драстично завишение на цената на газа.

По думите му, топлофикациите трябва да вземат мерки за минимизиране на разходите и повишаване на ефективността. "Ако някои от тези дружества не вземат подобни мерки, включително и чрез намаляване на заплатите, ще се наложи ДКЕВР да ги вземе", посочи той.

Ангел Семерджиев поясни, че в 28-%-то увеличение, което искат от "Булгаргаз", влиза и надценката на дружеството в размер на 2%.

На 28 юни ДКЕВР ще вземе окончателно решение за това с колко ще се повишат цените на електроенергията и газа.

На общественото обсъждане присъства представител на енергийната комисия към парламента (Горанов) според който процентното повишение е максимално възможното и все още има място за анализи, за да се редуцира то. По думите му могат да се търсят още резерви за да се намали повишението в цената на електрическата енергия.
"Единият източник са ЕРП-та, които не са използвали по оптимален начин резерва от инвестициите на българския бизнес. Друг резерв са необосновано високите загуби. Трябва да се направи техническа експертиза, за да се определи реалния им размер", посочи той.
От Федерацията на потребителите подкрепиха тази теза. Те изразиха и притесненията си от повишаването на цената на "зелената енергия".
В отговор Ангел Семерджиев обясни, че до седмица ще бъдат готови резултатите от проверката на ЕРП-та и тогава ще стане ясен точният размер на загубите.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори заявиха, че трябва да се намалят всички компоненти, които водят до поскъпване в крайните цени. Те се обявиха срещу прекратяването на кръстосаното субсидиране на топлофикаците.

От Асоциацията на топлофикационните дружества апелираха да се дадат гаранции, че ще бъде направен преглед на жизнеспособността на дружествата от ДКЕВР.

Теодор Дечев о Съюза за стопанска инициатива обясни, че е нужна повече прозрачност и информираност на гражданите относно формирането на цените на парното и тока.

/ЮТ/

Станете почитател на Класа