ЕС: Българските плажове - по-чисти

София /КРОСС/ Плажовете в България и Великобритания стават по-чисти, докато стандартът в Италия се е понижил до ниво, до което повече от половината зони за къпане не отговарят на минималните стандарти, сочи годишно проучване на ЕС, предаде Ройтерс.

Проучване за качеството на водата показва, че броят на италианските плажове, където е забранено къпането, се е увеличил, а като цяло качеството на водата е паднало. Само 46,4% от италианските плажове отговарят на минималните стандарти, което представлява спад от 19,4 процентни пункта от 2008 г.

Според проучването, над 9 от всеки 10 български плажа или 91% са получили най-висока оценка за липса на фекални бактерии и замърсители през 2009 г. сравнено с около 78% година по-рано.

Броят на британските плажове, които отговарят на минималните стандарти, леко се повишава до 97,1 на сто. Има какво още да се направи, за да се отговори на новите насоки на ЕС до 2015 г., заяви британският министър на околната среда и рибарството.

Като цяло в Европа 95,6% от плажовете и 89,4% от вътрешните водни басейни за къпане отговарят на минималните стандарти за качество на водата. Това е спад съответно с 0,7 и 2,6% сравнено с миналата година.

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа