Неделчева: ЕП дава зелена улица за влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство

Брюксел, Белгия /КРОСС/ На днешното заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) на ЕП, евродепутатите, членове на комисията, гласуваха с пълно мнозинство (36 гласа "за", един против и трима въздържали се) проект на решение относно прилагането на разпоредбите във връзка с Шенгенската информационна система (ШИС) в България и в Румъния, съобщиха от ГЕРБ.

Решението има за цел да определи дата, от която ще се прилагат разпоредбите относно Шенгенската информационна система. Вследствие на това, на България и Румъния ще бъдат предоставени реални данни от ШИС и те ще бъдат в състояние да въвеждат и да използват данни от ШИС, при определени ограничения.

Това е първата важна стъпка към отмяна на проверките по вътрешните граници на ЕС двете страни. Премахването на границите ще бъде обект на отделно решение на Съвета на по-късен етап, след провеждането на допълнителни оценки.

По отношение на България, експертната комисия одобри предприетите от различни министерства инициативи с цел разработване на схеми, които гарантират, че заинтересованите лица получават изчерпателна информация за своите права. Установените недостатъци се отнасят до приемането, прилагането и приложението на съответното законодателство, най-вече Препоръка № R (87)15 на Съвета на Европа относно използването на лични данни в полицейския сектор и необходимостта от съставяне на доклади относно упражняването на правата на заинтересованите лица и относно дейността на комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

До януари 2010 г. вследствие на отправените й препоръки, България осъществи необходимите законови изменения, за да гарантира цялостното прилагане на Препоръка № R(87)15 на Съвета на Европа. По отношение на правата на заинтересованите лица България укрепи сътрудничеството между КЗЛД и другите органи, и предприе мерки за повишаване на обществената информираност, като например създаването на нов уебсайт.

Съгласно пътната карта в рамките на проекта "SISone4ALL" за свързването на България и Румъния с ШИС II от 9 март 2010 г., за България оценката на ШИС се предвижда да се извърши през периода 22-26 ноември 2010 г., а за Румъния - през периода 29 ноември - 3 декември 2010 г.


Мария Неделчева, евродепутат от Групата на ЕНП(ГЕРБ), която е член на комисията ЛИБЕ, изказа задоволство от днешното гласуване. Тя коментира, че в приетия документ е включена важна поправка за нашата страна, според която "всяка от заинтересованите държави-членки следва да информира писмено Европейския парламент и Съвета, в рамките на шестмесечен срок, който започва да тече от датата на влизане в сила на настоящото решение, относно последващите действия, които възнамерява да предприеме във връзка с препоръките, които се съдържат в докладите за оценка и в документите относно последващите действия, които предстои да бъдат приложени".

 

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа