Горнооряховският суджук влиза в Европейския регистър

София /КРОСС/  България е получила одобрението на Европейската комисия Горнооряховският суджук да бъде регистриран като първата географска марка на България. Това окончателно ще се случи след шест месеца, защото в рамките на този период е възможно засегната страна да възрази срещу тази регистрация. Положителната новина съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

 

Горнооряховският суджук ще бъде вписан в Европейския регистър като "Gornooryahovski Sudzhuk". Усилията това да стане факт започват през 2008 г.

Държавата в лицето на Министерство на земеделието и браншовите организации подкрепиха усилията и намеренията си за реформа с меморандум, който беше подписан днес . Министърът на земеделието Мирослав Найденов изтъкна, че селскостопанския сектор е единственият, който отбелязва ръст на външно-търговското салдо. В меморандума е заложено окрупняване на земята. Не по-късно от края на тази година ще се изготви закон за комасацията. Министър Найденов посочи, че ще се търсят най-добрите примери по света за окрупняване на земята. Той каза още, че комасацията във Франция е започнала преди 40 години и още не е приключила. Меморандумът предвижда промени в Закона за арендата в земеделието, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, Закона за опазване на земеделските земи и Закона за подпомагане на земеделските производители. Мирослав Найденов не се ангажира с позиция, кои точно производства в земеделието трябва да са приоритетни и изтъкна значението на зърнопроизводството. Според него в европейски план ниша в земеделието представлява производството на месо . ЕС внася около 60% прясно месо. Според Найденов, земеделските производители трябва да се насочат към местното говедовъдство, защото млечното говедовъдство ще загуби позиции след 2015 година, когато паднат квотите за мляко в ЕС. Найденов заяви, че българското млекопроизводство изостава в сравнение с този сектор в други европейски страни.
Земеделският министър информира, че производството на зеленчуци у нас, което има дълбоки традиции, е паднало 4-5 пъти , ние правим шопската салата не с български продукти, стигнахме до там да внасяме домати и то домати с молци, както и краставици и лук, каза министърът.
Според земеделския министър тютюнопроизводителите ще спечелят най-много от актуализацията на бюджета. Според него исканията им за 170 милиона лева държавни средства са нереалистични. Правителството обеща да отпусне на тютюнопроизводителите 116 милиона лева. Найденов е учуден, че опозицията е гласувала вчера на парламентарната комисия по земеделие против актуализацията на бюджета в частта "Земеделие". Той е учуден и от намеренията на тютюнопроизводители да започнат гладна стачка при условие, че са им обещани средства.

 

Министър Найденов: Тютюнопроизводителите да не се поддават на политически провокации

/КК/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа