Във Враца почти 20 000 документа на Държавна сигурност бяха предадени на комисията за установяване на принадлежност към бившите тайни служби

Директорът на Областна дирекция /ОД/ на МВР във Враца Росен Иванов официално предаде почти 20 000 документа, свързани с работата на бившите "Държавна сигурност" /ДС/ и военното разузнаване на д-р Валери Кацунов, член на комисията за установяване на принадлежност на българските граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.
Комисар Иванов отбеляза, че това са архивни документи на бившите тайни служби, създадени в периода от 9 септември 1944 г. до 16 юли 1991 г. От тях 851 са делата на секретните сътрудници и съдържатели на явочни квартири, 2045 са делата на обекти, разработвани от ДС, включително на съдени и разследвани граждани, а 13 000 са справките за проучвани лица. Ще бъдат предадени и други документи, свързани или съдържащи данни за дейността на ДС. По думите му, ако бъдат наредени документите един до друг, ще се получи редица с дължина 229 метра.
Комисар Ян Хаджиниколов, началник на отдел в дирекция "Информация и архив" на МВР, че на Държавна агенция "Архиви" ще бъдат предадени документи, създадени от 1 януари 1923 г. до 9 септември 1944 г., които са така наречените "свързани дела" и имат връзка с дейността на ДС. Като пример той посочи делото на заместник-областен директор на полицията до 1944 г., което съдържа кадровото му досие. Полицейският началник е съден от Народния съд, излежал е тригодишна присъда, след това е бил въдворяван в лагери и изселван в други населени места, но до 1990 г. е бил следен и разработван от врачанската структура на ДС, обясни Хаджиниколов.
Други интересни документи са свързани със създаването на организациите на бранниците и легионерите във Врачанско, които след 1944 г. първо от Народната милиция, а след това от ДС са били обект на разработване и репресии, посочи още Хаджиников. Той отбеляза, че част от делата са за работата на бившите тайни служби в големите предприя във Враца като "Химко" и "Вратица", както и за дейността им по линия на външното разузнаване. Д-р Валери Кацунов посочи, че с предаването на архивните документи се изпълняват в пълен обем разпоредбите на закона от 2006 г. Според него процесът трябва да завърши в цялата страна до края на годината.

/БТА/

Станете почитател на Класа