Израелски пенсионери и ветерани на почивка в България

София /КРОСС/ Ще се стремим да привлечем хора пенсионери и ветерани от войните, които да прекарат почивката си в България. Това заяви израелският социален министър Исаак Херцог след среща с българския си колега Тотю Младенов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

По думите му има много израилтяни, които посещават балнеологичните центрове в Карпатите Румъния, а всяка година 400 000 от тях посещават Турция. Херцог съобщи, че Варна е придобила впечатляващо име сред израелските туристи. По думите му е възможно България да бъде предпочитана дестинация пред Турция, но е нужно да се положат усилия за рекламирането на страната ни.
На срещата между двамата министри са обсъждани и темите за социалното осигуряване и подпомагане, както и обучението на кадри в областта на високите технологии.
Министър Тотю Младенов обясни, че е обсъдено с работна група подписаното през октомври миналата година административно споразумение за прилагане на спогодбата за социална сигурност между България и Израел. През втората половина на тази година България ще бъде посетена от експерти, за да се направи преглед как действа спогодбата. Той обясни, че има възможност за изграждане на центрове в България за обучение на кадри в областта на високите технологии. Младенов заяви, че след няколко месеца предстои да се сключи меморандум за сътрудничество между двете министерства.
Израелският министър Херцог заяви, че е доволен от подписаната спогодба. Той коментира, че България трябва да насочи усилията си в разрешаването на четири проблема - настанените деца в домовете да се върнат обратно в обществото, привличането на неправителствените организации за работата със стари хора и домовете със стари хора; грижата за хора с увреждания и създаването на работни места за тях, както и привличането на туристи от Израел.
/ЮТ/

Станете почитател на Класа