Британската преса

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Британската преса пише за нападките на президента Барак Обама срещу петролния гигант "Бритиш петролиум", отговорен за разлива на нефт в Мексиканския залив. "Файненшъл таймс" коментира, че нападките могат да развалят отношенията между САЩ и Великобритания. Друга последица е обезценяването на акциите на компанията. "Дейли телеграф"отива по-далеч- негативи ще търпят и работещите и техните пенсии.

Състоянието на британската мисия в Афганистан продължава да е актуална тема на британския печат. "Индипендънт" припомня, че още на първия си ден на "Даунинг стрийт" Дейвид Камерън свика среща на новия Съвет по националната сигурност, за да се направи оценка на ситуацията в Афганистан. Очевидно премиерът отдава много сериозно значение на действията в Афганистан, но британските военни дават много жертви. "Гардиън" допълва изказването на министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, че Великобритания и Съединените щати повече няма да толерират загубите на жива сила в Афганистан, освен ако силите на НАТО непостигнат стратегически пробив до края на годината.

Централна външнополитическа тема е свързана с наложените санкции върху Иран от страна на ООН. Според "Таймс" това може би е последният шанс да се попречи на Техеран да се сдобие с ядрена бомба. Приетата вчера резолюция е четвъртия пакет от санкции на ООН от 2006 г. насам, но това очевидно не притеснява Иран, който ще продължи да обогатява уран. Президентът Махмуд Ахмадинеджад нарече резолюцията "носна кърпичка, която трябва да бъде изхвърлена в кошчето".


/ЦГ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа