Съкращението на средства в общините може да стигне 30%

Николай Коцев
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ако има 15% съкращения в държавната субсидия за общините, реално те ще бъдат 30%, защото от 1 юли ще има актуализация и ще се лишим от средства за вече свършени дейности. Това предупреди вчера изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова по време на семинара „Банки, инвестиции, пари“.
„Орязването на средствата с 30% ще удари основно социалните дейности и ще породи нов дефицит, по-голям от миналогодишния. Не бих искала да коментирам сумата, защото се надявам това решение да бъде преразгледано“, каза Чавдарова. Тя уточни, че общият дефицит на общините към края на 2009 г. е бил 400 млн. лв.
В решението на кабинета са заложени 15% свиване на субсидията от републиканския бюджет към общините. Какво ще се приеме по време на гласуването на актуализацията на бюджета в парламента, не можем да коментираме, казаха за „Класа“ от Министерството на финансите.
“За нас 30% е неприемливо. Самонаказали сме се с по-малки бюджети, защото нямаме собствени приходи. Ние сме основният бенефициент по еврофондовете и ако нямаме пари за съфинансиране, разбирате какво значи това“, коментира пред „Класа“ кметът на Смолян и председател на НСОРБ Дора Янкова. Тя поясни обаче, че министър Симеон Дянков се е вслушал в много от аргументите на сдружението на общините.
„Трябва да има диференциран подход. Нашето предложение е намаляването да е с 10%, защото 30% е прекалено много“, каза пред „Класа“ кметът на Плевен Найден Зеленогорски.
„Закриват се дневните центрове за възрастни хора, намалява се наполовина дейността на центъра за деца с умствени и физически увреждания. Ще направим възражения“, коментира кметът на Банско Александър Краваров.
„Орязване на 30% на годишна база ще се отрази драматично на някои общини и на дейностите им“, каза пред „Класа“ и кметът на Кърджали Хасан Азис.
От НСОРБ заявиха, че държавните трансфери към местните администрации през тази година вече са в размер на 90% спрямо миналогодишните, което ни връща на нивото от 2008 г. Гинка Чавдарова подчерта, че средствата за поддържане на общинските пътища няма да бъдат намалявани, но те не са актуализирани от години и са крайно недостатъчни. Капиталовата субсидия през 2010 г. е намаляла наполовина, съобщиха още от НСОРБ. Просрочените плащания на общините към момента пък са 200 млн. лв.
През 2009 г. собствените приходи на общините са намалели с 15% спрямо 2008 г. (около 270 млн. лева), данъчните приходи са намалели със 17%, а най-драстично е намалението на постъпленията от продажби на общинска собственост – с 56%, каза още Гинка Чавдарова.
НСОРБ изнесе информация и за усвояването на оперативните програми. По ОП „Регионално развитие“ има одобрени 820 общински проекта за 1,8 млрд. лв. По ОП „Околна среда“ са одобрени 484 проекта за 1,5 млрд. лв., а по ОП „Развитие на селските райони“ са одобрени 831 проекта за 2,2 млрд. лв. Броят на изпълняваните в момента проекти е 726 на стойност 2 млрд. лв. общо за трите програми.
„Един от проблемите ни по ПП „Развитие на селските райони“ е, че много често проектите се оценяват на база на населението в съответното населено място, а не на качеството на самия проект. А ако не се възползваме сега, в следващия планов период на ЕС няма да получим втори шанс за развитието на тези райони“, каза Гинка Чавдарова.

Станете почитател на Класа