Парламентарна комисия отхвърли ветото на президента върху Закона за радиото и телевизията

София /КРОСС/ Парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за радиото и телевизията, които предвиждат намаление на членовете на СЕМ от 9 на 5, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.


Във връзка с актуализацията на бюджета се предвижда разходите на СЕМ да бъдат намалени с 20%, няма да има промяна в държавната субсидия на БНТ, БНР и БТА.

Депутатът от Коалиция за България Стефан Данаилов се възпротиви срещу съкращението на разходите за културните институции, при условие, че няма промяна в приходите, които те трябва да реализират. Според Петър Курумбашев не е справедливо в общия случай да се режат разходите с 10%, а в същото време бюджетът за кино да се реже с 50%.

Зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев заяви, че ограничаването на разходите за култура няма да затруднява провеждането на реформа в културата. Той информира, че ще се изготви нов закон за народните читалища, ще бъде направен и закон за сценичните изкуства. Министерството на културата е договорило допълнителни финансови компенсации с МФ при освобождаване на актьори. По отношение на театралната реформа Дерелиев заяви, че се обсъждат два варианта - прилагане на делегирани бюджети за театрите или делегирани дейности на базата на стандарти.
На въпрос от страна на депутатите Дерелиев информира, че проектът "Български Лувър" ще бъде реализиран с пари от чуждестранни фондове и програми.


/КК/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа