Георги Кадиев: Ще има проблеми с НСИ и МФ в одита на ЕВРОСТАТ

София /КРОСС/ След кризата Еврозоната ще се стабилизира, смята бившият заместник-финансов министър Георги Кадиев. Това, обаче, в крайна сметка зависи от отношенията между двете големи държави в еврозоната - Германия и Франция, уточни пред БНР Кадиев.  Настроенията сред германците са категорично против тяхната страна "да плаща сметката", както се случи до голяма степен при отпускането на заема за Гърция. Според икономиста немските политици разбират, че краят на еврозоната заплашва общата парична политика.

По повод предстоящия одит на ЕВРОСТАТ Кадиев мисли като страничен наблюдател, че по всяка вероятност и Националният статистически институт/НСИ/, и Министерството на финансите имат грешки и проблеми.

"До голяма степен това са грешки от миналото. До голяма степен те са желание да се представи картината по-добра, отколкото е", каза Кадиев, сочейки като типичен пример събираемостта на данък добавена стойност /ДДС/, както и изпълнението на бюджета за годината - дали то да бъде на т.нар. начислена основа или на касова основа.

"Трудно ми е да преценя дали има умишлени действия от страна на НСИ и напудряне, но самият факт, че България е първата страна, която е поставена под особено наблюдение, вече е притеснително", смята Кадиев.


По думите му проблемът с актуализацията на бюджета, която влезе в парламента, е, че цифрите до голяма степен не са истински, не са релевантни в смисъл, че са прекалено оптимистични. "Самите директори на Агенция "Митници" и НАП казаха, че тези цифри са непосилно високи за тях и най-вероятно няма да бъдат изпълнени. Това е нежеланието на управляващите да свалят розовите очила и да видят действителността около тях", смята икономистът.

"Проблемът с контрабандата на алкохол е най-малкият от всички проблеми на контрабандата. Алкохолът е едва 8% от общата събираемост на акцизите. Става въпрос за 50% събираемост от горива и около 42% от тютюневи изделия. Ако държавата иска наистина да насочи усилията в най-горещата точка, трябва да се насочи към горивата и тютюневите изделия. Максимумът от акциз върху алкохол, който може да бъде набавен в бюджета, са 120 милиона лева", поясни бившият зам.-министър.

Заловените във Варна цигари са класически пример на пратка, която е била замислена за контрабанда, но е достатъчно добре подсигурена с документи, анализира Кадиев и предположи, че най-вероятно цигарите ще бъдат освободени защото няма как да се докаже, че са били за контрабанда. "В случая, според мен, са избързали и в момента нямат доказателства как да нарекат тези цигари. Не виждам възможност да се докаже, че някой има намерение да ги разтоварва в открито море", коментира Георги Кадиев.


/РА/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа