Немците искат опозиционен президент

Берлин, Германия /КРОСС/ Германците предпочитат президент от опозицията, показва последно проучване на общественото мнение, пише Ройтерс. Анкетата е поредният удар върху популярността на канцлера Меркел и нейната партия.

Йоаким Гаук, предложението на социалдемократите и зелените за държавен глава, получава 42 процента от доверието на немците. В сравнение с него, консерваторът Кристиан Вулф събира 32 процента.

Гаук е бивш протестантски пастор, взел активна участие в демократичното движение в Източна Германия /ГДР/, след което оглавил архивната комисия за документите на тоталитарната полиция "Щази".

Специално събрание, в което ще има равен брой представители на Бундестага и на 16-те германски провинции, ще избере новия държавен глава на 30 юни. Представителите на щатите са непредвидими, тъй като официално не са партийно обвързани.

Извънредният вот се налага, след като президентът Хорст Кьолер изненадващо подаде оставка, заради критиките му към немските военни мисии зад граница.

Това ще е огромно изпитание за канцлера Ангела Меркел и нейното коалиционно правителство, което страда от загуба на доверие, заради външните и вътрешни упреци в слабо лидерство, кризата и бюджетния дефицит.


/ЦГ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа