Меглена Плугчиева: Три пъти по-малко европари е усвоило правителството

София /КРОСС/ Тревожно е, че не се сключват достатъчно договори, администрацията се страхува да не направи грешки да блокира процеса, а общините са притеснени от прекалените контролни механизми. Това са някои от проблемите пред усвояването на еврофондовете, които набеляза депутатът от КБ и бивш вицепремиер, отговарящ за еврофондовете, Меглена Плугчиева за PRO.BG тази сутрин.
Сегашното правителство за почти година е постигнало три пъти по-малко по отношение на усвояване на еврофондовете в сравнение с предишното. Заварих проекти за 153 милиона лева и си тръгнах при 3 милиарда и 800 милиона, даде пример тя.
"Това, което направихме, не беше достатъчно, защото за една година чудеса не стават", посочи тя, но критикува липсата на приемственост и последователност на държавата.
Министърът на финансите Симеон Дянков трябва да освободи средства за общините. "Общините нямат ресурс да възлагат външна поръчка да им се подготвят проекти. Има едно отчуждаване и кметовете казват, че всеки подпис е крачка към затвора и каквото сме направили - толкова. "Тя даде за пример Русе, където има 62 проекта, МФ не осигурява средства дунавските общини, които са сред най-бедните, не могат да се възползват от възможностите.
Според Меглена Плугчиева МФ дели общините на наши и ваши. Общини, на които е орязан 22% от бюджета като Мирково, а на такива като Етрополе само с 0,25 процента.
"С такъв подход не се стига далеч. Никой няма интерес да се провалим - провалът на правителството е провал на държавата", коментира тя.
Трябва да се търси опростяване на процедурите, категорична е тя. По оперативна програма "Транспорт" трябва да се направят необходимите промени, за да тръгнат проекти като Струма и Марица, да има международни и европейски търгове с чужди фирми, които да наемат българските като подизпълнители, набеляза приоритетите бившият вицепремиер.
По програма "Конкурентоспособност" тя смята, че трябва да се премахнат бюрократичните процедури пред бизнеса.
По повод предстоящите финансови проверки на ЕК у нас Меглена Плугчиева коментира, че когато става дума за финансово-икономически въпроси, трябва да се борави с факти и политическа интерпретация е опасна. Според нея не може да се смята, че България е по-лоша икономика от другите в ЕС, "лошото е, че България си е позволила да представи статистически данни и да скрие част от дефицита".


/ДК/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа