Разпитват свидетели по делото срещу Мургина

Eдин от тях хвали подсъдимата

София /КРОСС/ Двама свидетели бяха разпитани по делото срещу бившия директор на НАП Мария Мургина, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Предстои да бъдат разпитани още 8. Делото се води в Софийски градски съд, а срещу Мургина има четири обвинения- две за престъпления по служба, за оказване на принуда на данъчен служител и невярна данъчна декларация.

Очаква се до края на заседанието да бъдат разпитани още 8 свидетели.

В съдебната зала не се яви частният обвинител Милена Цолчовска, нито неин довереник. Цолчовска заведе иск срещу Мургина, че като териториален директор на клона на приходната агенция в Силистра е била заплашвана от Мургина с уволнение и принудена да подаде оставка.

Пред съда се яви свидетелката Светлана Димитрова, която през 2006 г. е била изпълнителен директор на търговско дружество, взело заем от Валентин Захариев от над 100 млн. долара, от които са били преведени 26 млн. лв. Сумата е изплатена чрез посредничеството на трето лице- "Интертръст холдинг". От страна на холдинга в преговорите е участвал Кирил Захариев, син на Валентин Захариев. Димитрова каза, че по предложение на Валентин Захариев, задълженията на нейното дружество към него е трябвало да бъдат "прихванати" за изплащане на негови задължения на НАП.

Пред съда Валери Попов, по това време заместник-директор на дирекция "Събиране" в НАП, потвърди, че Захариев е подал молба за разсрочване на негови данъчни задължения в размер на 18 млн. лв. и прихващане на въпросния заем за възстановяването им.

Попов бе категоричен, че Мургина не му е оказвала натиск по отношение на това какво становище да вземе той в дадения случай. Той изтъкна, че във времето когато Мария Мургина е била начело на данъчната агенция, приходите й са нараснали до 7 пъти и заяви, че агенцията може да се гордее с това постижение.


Мария Мургина: Не се признавам за виновна /Подробности/

/ВС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа