Цвета Маркова: Закриването на ДКСИ ще разруши част от имунната система на държавата

София /КРОСС/  Проверките показаха, че изнесените данни от Методи Андреев за злоупотреби при реконструкцията на сградата на ДКСИ са неверни и аз стоя не далеч от мисълта да потърся правата си в съда. Това заяви Цвета Маркова - председател на ДКСИ, в предаването на Георги Коритаров "Свободна зона" на ТВ+.
Тя коментира още: "За мен е ясно, че Синята коалиция не искат и не могат да приемат извършените проверки по някаква причина".
Запитана защо според нея, от Синята коалиция искат закриването на комисията Маркова отговори: "Допускам, че целта им едва ли е само лично отмъщение, заради това, че с избирането на нашата комисия бяха прекратени правомощията на т.нар. "Комисия по досиетата", която съществуваше до 2002 г. Законът за защита на класифицираната информация е приет през април 2002 г., влиза в действие през май същата година. От политическа гледна точка - да се всее усещането, че нещата в сферата на сигурността не вървят, което оценявам като недържавнически твърдения".

По думите й, искането да се закрие ДКСИ е опит да се разруши част от имунната система на държавата. "Ние стоим на еднакво разстояние от всички 13 служби за сигурност и осъществяваме методическо ръководство и контрол върху всички тях. Непознаване на закона или бягане от фактите е говоренето, че нашите функции се покриват с тези на ДАНС", коментира Цвета Маркова. "На практика ние получаваме техните дела и това е формата на осъществяване на методически контрол", допълни тя. Според нея, искането може би цели концентриране на част от правомощията на ДКСИ в парламентарната комисия по контрол на ДАНС. Тя допълни: "Ние имаме сериозни забележки за начина, по който комисията за контрол на ДАНС е функционирала до момента и по точно - към разпоредбата в УП на тази комисия, която предвижда всички протоколи да бъдат априори засекретявани, защото това противоречи на Закона за защита на класифицираната информация. Със заскретяването на всички протоколи се поставя под въпрос ефективността като форма на гражданския контрол на тази комисия по отношение на ДАНС".

Цвета Маркова съобщи, че след съгласуване с ДАНС са предоставили мотивирано пространно становище на председателя на ПК по контрол на ДАНС Волен Сидеров да разсекрети протокола за изслушването на ген. Атанас Атанасов. Според нея, това ще внесе по-голяма яснота по процедурата по назначаването на Алексей Петров.
"Мисля, че политиката на по-голяма откритост и прозрачност в дейността на тази парламентарна комисия няма да позволи политическа намеса в дейността на ДАНС и би дисциплинирала в значителна степен и самия процес", коментира председателят на ДКСИ.

/ДК/

Станете почитател на Класа