Мария Мургина: Не се признавам за виновна /Подробности/

София /КРОСС/  Не се признавам за виновна. Това заяви в съдебната зала бившият директор на НАП Мария Мургина. Делото срещу нея днес тръгна в Софийски градски съд. Срещу Мургина има четири обвинения - две за престъпления по служба, за оказване на принуда на данъчен служител и невярна данъчна декларация, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Подсъдимата каза, че не се е запознала пряко с обвинителния акт, разяснения получила от защитата си, която се състои от трима адвокати. Евентуално Мургина ще даде обяснения пред съда на по-късен етап в хода на делото.

В началото съдът прие граждански иск в размер на 20 хиляди лева от Милена Цолчовска, териториален директор на клона на приходната агенция в Силистра, която Мургина заплашвала с уволнение и принудила да подаде оставка. Цолчовска, която е и свидетел, и частен обвинител срещу Мургина, също ще бъде разпитана на по-късен етап. Тя е завела иск за нанесени нематериални щети срещу бившия данъчен номер 1 за тормоза, който й бил оказан и причинил тежка депресия и стрес.

Три служителки на НАП дадоха показания по делото срещу Мария Мургина
Таня Велева разказа, че е работила в териториална дирекция на НАП-Изток до 1 април 2006 година, а след това е била прехвърлена в териториална дирекция на НАП-София.
Съдът прочете показанията дадени от нея в досъдебното производство, тъй като в съдебната зала тя не си спомни подробности около телефонен разговор, с участието на бившата шефка на НАП, който е чула.
По думите й Мургина е разпоредила процедура по прихващане и приспадане на задължения от близо 11 милиона лева, по време на ревизия, на директорът на дружеството "Стил моди дис" Валентин Захариев.
Самата Велева също е чула нарежданията, които Мургина е дала на началник на териториално звено.
Днес съдът разпита още две свидетелки, които са били служителки на приходната агенция  - Надежда Димова и Таня Атанасова. Те разказаха, че през май месец 2006 година е била извършена ревизия на дружеството "Стил моди дис", собственост на Валентин Захариев.
Надежда Димова посочи, че не се познава лично с Мария Мургина, нито със собственика на дружеството. Димова лично е изготвила акт за прихващане и възстановяване, като обясни, че без резолюция това не може да се изготви като документ.

/ЦГ/

Станете почитател на Класа