ДПС няма да подкрепи актуализацията на бюджета

София /КРОСС/ ДПС няма да подкрепи актуализацията на бюджета. Това съобщиха Алиосман Имамов, Христо Бисеров и Лютви Местан след заседание на партията, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Имамов обясни, че ако се направят промени след първото четене на актуализацията, възможно е ДПС да подкрепи промените в бюджета на второ четене. Един от мотивите, заради които ДПС няма да подкрепи бюджета, е, че в предлаганата актуализация не се променя несправедливото разпределение на тежестта, наложена от кризата в Бюджет 2010. Според тях в предлагания вариант липсват политики, които да са насочени към повишаване на икономическия растеж. "Това е основна причина за свиването на приходите", обясни Имамов. Друг мотив на ДПС е, че в проекта за актуализация има елементи на непрозрачност. "Няма текстове, показващи как ще бъде изразходван огромният оперативен резерв, който е на разположение на МС", обясни Имамов. Според ДПС разпореждането и използването по този начин на оперативния резерв е противоконституционно.
Според ДПС, разходите са направени произволно и не се отчита ефектът от тях. Не са мотивирани и диференцираните съкращения за отделните министерства. Засегнати са определени интереси при определянето на размера на съкращенията във ведомствата. От ДПС изразиха и недоволството си, че средствата за мюсюлманското вероизповедание са орязани с 55%, а за останалите вероизповедания само с 5-6%.
От партията предположиха, че вероятно ще се стигне до втора актуализация на бюджета, тъй като при сегашната няма конкретни мерки, които да гарантират заложените приходи, коригирани са характеристиките за размера на заемите, които държавата може да вземе до края на годината. "Това са стъпки, които ще доведат до втора актуализация на бюджета", прогнозира Имамов.
Според Бисеров, репликите, които си разменят двамата вицепремиери, са "за развлечение на публиката".

Станете почитател на Класа