Божидар Данев: Спадът на еврото прави българският износ по-конкурентоспособен

София /КРОСС/ За българските фирмите, които изнасят в чужбина, спадът на еврото се отразява добре, но за тези, които внасят стоки и продукти от чужбина, се отразява зле, защото, за да се внасят продукти от вън, е необходимо по-голямо количество левове, които да се обърнат в доларите, необходими за вноса. Това разбира се ще се отрази и върху цената на продуктите, които се продават на българския пазар. Очаквам и поскъпване на горивата, но не веднага, тъй като там има тримесечен прозорец, в който се определят техните цени. Това коментира пред Информационна агенция КРОСС Божидар Данев - председател на БСК. Той допълни: "Българските фирми, които изнасят стоки вън от страната ще имат по-малко постъпления, но това ще засили оборотите, т.е. нашият износ почва да става по-конкурентноспособен".
На въпрос дали по-високите цени на горивата ще доведат и до повишаване на цените в България, Данев отговори: "Булгаргаз" вече поиска увеличение на цената на газа от 23% и първото нещо, в което повишението ще бъде калкулирано, е топлоподаването. Затова очаквам драстично покачване на цената на отоплението, ако държавата не направи някакъв друг ход и не погаси това покачване на цената. Но то беше като че ли заложено, тъй като при предишното повишение на цените "Булгаргаз" поиска 15% увеличение, а ДКЕВР даде 5%, като част от товара се прехвърля на бизнеса, а бизнесът не може да приеме до безкрайност тези товари - да субсидира цените на енергията за битовите потребители".
Помолен да направи прогноза за това, докога ще продължи спада на еврото, председателят на БСК каза: "Смятам, че това ще продължи дълго, тъй като кризата в еврото не е краткосрочна. Предполагам минимум от една-две години ще бъде тази криза, което е нормалното, за да бъдат изживени тези сътресения, на които сме свидетели в еврозоната".

Станете почитател на Класа