ВОС потвърди ареста на граничен полицай

Варна /КРОСС/ Варненският апелативен потвърди определение на Окръжен съд Добрич от миналата седмица, с което е било отказано изменението в по-лека на мярката за неотклонение на Валери Ангелов, разследван за подбудителство към извършване на престъпление по служба. За близо 8 месеца от началото на разследването, граничният полицай от ГКПП Кардам иска за 5-ти път изменение на процесуалната мярка за принуда, съобщават от ВОС.

Пресслужбата на съда припомня, че Ангелов е третият служител на Гранична полиция, уличен в извършването на престъпление, свързано с охраната на границата, контрола по спазване на граничния режим и преминаването на лица и транспортни средства. В края на ноември миналата година, дни преди да арестуват Валери бяха задържани Камен К. от Добрич - командир на отделение на ГКПП Кардам при РД "Гранична полиция" Русе, и Илия Ж. от Ген. Тошево - старши полицай от същия контролен пункт. Те бяха първите, спрямо които Добричката окръжна прокуратура повдигна обвинения затова, че като длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, през месец септември миналата година са превишили правата си, за да набавят за себе си и за другиго облага, като от деянията им са настъпили значителни вреди. Още тогава разследващите установили, че двамата нарушили служебните си задължения, свързани с контрола по спазване на граничния режим и охраната на границата. В информационната система на Граничния пункт били въвеждани данни за лица и превозни средства, които не са преминавали през ГКПП Кардам. Валери Ангелов е третият граничният полицай, обвиняем по това досъдебно производство, за подбудителство към престъпление по служба.

Днес въззивната инстанция за пореден път се произнесе, че няма промяна в обоснования извод, който обвързва участието на Ангелов в престъпната дейност и това, че той е подбудил към престъпление длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение по осъществяване контрола на държавната граница. Отново се потвърждава и извода, че не е отпаднала опасността бившият граничен полицай да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Спрямо него се води друго наказателно дело, има и друго досъдебно производство. Остава реална и опасността 39 годишният софиянец да се укрие, след като не обитава постоянния си адрес в столицата, а живее предимно в курортните комплекси "Албена" и "Зл.пясъци". Въпреки твърдението на защитата за влошеното здраве на обвиняемия, днес съдът не намери основание и право да оспори заключението на 5-та СМЕ, според която Ангелов може да пребивава в ареста.
Определението не подлежи на обжалване.

/АБ/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа