Откриват изложба на Рсен и Чавдар Гюзелеви в Прага

Прага, Чехия /КРОСС/  На 16 юни /сряда/ от 18.00 ч. в Българския културен институт в Прага ще бъде открита изложба илюстрация, графика и живопис на Ясен и Чавдар Гюзелеви. Българският културен институт в Прага определя общата изложба на братята Гюзелеви като една от най-силните си експозиции за сезона, съобщават от Министерство на културата.
Ясен и Чавдар са завършили "Оформление на книгата" в Националната художествена академия в София и са синове на големия оперен бас Никола Гюзелев. Ясен Гюзелев е един от петте най-добри илюстратори на детските книги в света в наши дни. Неотдавна той бе награден от министъра на културата Вежди Рашидов по случай 24 май. Един от последните проекти на Чавдар Гюзелев у нас е сценографията на "Сирано дьо Бержерак" на Теди Москов в Народния театър.

Изкуството на Ясен Гюзелев се характеризира с брилянтна техника, вдъхновена от Ренесанса, добрите реалистични школи от XIX век и Сецесиона. В същото време неговите творби са модерни по своята концепция за дизайн, гледни точки, игра между светло и тъмно. Характерната перспективна игра ни препраща към изкуството на Ешер.
В списъка на книгите, които е илюстрирал, са заглавия като "Алиса в страната на чудесата" и "Алиса в огледалния свят" от Луис Карол, "Пинокио" на Карло Колоди, "Дама пика" от А. С. Пушкин, "Дон Кихот" на Сервантес, "Оливър Туист" на Чарлз Дикенс, приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин, митологичните истории за "Артур и Екскалибур" или "Орфей и Евридика", разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело, Карти Таро и др.
Най-важните издатели в кариерата му са: "J. F. Schreiber", "Esslingen"; "Grimm Press", "Taipej"; "Aufbau-Verlag", Berlin; "Simply read books", Vancouver; "Walker books", London.

Чавдар Гюзелев е илюстратор, сценограф, фотограф и графичен дизайнер. Той е от онези универсални творци, които умело поддържат баланса между класическа традиционна култура и съвременна визия. Новата му серия от рисунки с пастел е поредното доказателство за това. Цикълът е наречен общо "Няма шанс за любовта", макар че по всичко личи романтичното настроение на неговия автор. Самотни, отнесени персонажи обитават странен геометричен свят с безразборно разпилени правоъгълници, кълба и неземна растителност. Чавдар работи и в областта на графичния дизайн. Сътрудничил е на списания като "Vogue", "Vanity Fair", "Max". Занимава се с илюстрация и оформление на книги и периодични издания. Сценограф е на три постановки на Теди Москов - "Майстора и Маргарита", "Сирано дьо Бержерак" и "Малкият Цахес".

/ВС/

Станете почитател на Класа