Диана Стоилова и Искрен Илиев в Галерия "Българи"

София /КРОСС/ Галерия "Българи" представя за първи път в София двама български художници, възпитаници на българската и виенска школа, живеещи и работещи от близо две десетилетия във Виена.

Диана Стоилова, ученичка на проф. Петър Чуклев, работи в областта на графичното изкуство, акварела и маслената живопис. Тя е представила редица свои изложби във Виена, Грац, Франкфурт, Лондон, Ню Хейвън, Париж, Варна. Нейни работи се намират в Музея за графика "Шрайнер" в Бад Щебен, Германия, в Art Dialog Foundation в Париж, в Грифит Арт Център в САЩ и др.
За последните си експерименти върху хартия, които излага в Галерия "Българи", тя споделя:
"Обичам изчистените форми, доведени до синтез. Като проблем в изкуството особено ме вълнува силуетът. Така стигнах и до последните си търсения - моделирането на различни видове хартия и превръщането им в обекти - силуети. Хартията е изключителен материал, който дава големи възможности за работа".
Искрен Илиев е роден през 1975 г. в град Варна. От 1996 г. живее и работи като независим художник във Виена, Австрия. Завършил е Университета по приложни изкуства във Виена, специалност - живопис. Има многобройни изложби, видео инсталации и сценични проекти, осъществени в Австрия, България, Италия, Франция, Словакия и Германия. Негови картини са част от частни колекции в Австрия, Холандия, Белгия и Швейцария. Занимава се с реализация на сценичен дизайн за Gucci, Formula 1, Rolling Stones и Robbie Williams, както и на визуални ефекти за IBM, Procter&Gamble, Roche и Mobilcom. Работи предимно в поредици и серии, следвайки определени теми, като използва смесена техника върху платно. Големите му фигуративни картини са винаги "Без Име". Последното му участие е в Първото дунавско биенале в знаменития музей "Данубиана" край Братислава.
Диана Стоилова представя серия от живописни видения, в които пластиката на колажа и звучните цветови съчетания следват крехките нишки на запазената й сетивност. В голямоформатните картини на Искрен Илиев, чрез точна рисунка и характерна перлена гама, са уловени любими състояния на жената, посегнала към плода на познанието и насладата.
Привидно контрастни, двамата български художници се докосват чрез ненакърнената си сетивност, завидната рисуваческа техника и живописна изтънченост.

 

/СС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа