В помощ на полицията идват…опосуми

Кампала, Уганда /КРОСС/ В Уганда планират в помощ на полицията да привлекат... мишки. Работата е там, че тези животни излизат по-евтино от кучетата, а технияt "нос" е също толкова добър. Положителен пример за използването на гризачите за търсене на наркотични или взривни вещества вече са демонстрирали правоохранителни органи и в други африкански държави. В Танзания животните се обучават в сапьорско дело. Учените са "взели на въоръжение" опосуми- големи гризачи, с тежина около килограм. Пускат ги на минно поле и когато гризачът открие снаряд, се качва на него и маха с лапичка, искайки награда. Например, банан.
Мишката не се привързва към човека. Ако кучето загуби стопанина си, може дълго да тъгува и, като правило, загубва работоспособността си, докато при гризача това не става. По думите на началника на полицията на Уганда - Мозес Балинбу, опосумите ще се отглеждат на границата. Той също отбелязал, че те могат да подушат повече видове наркотици и взривни вещества, отколкото кучетата.
Уганда е голям разпределителен пункт в картата на международния трафик на наркотици. Големи доставки на кокаин и хероин е задържан доста често на угандийската граница.

Станете почитател на Класа