Емил Хърсев: Слабото евро намалява риска от фалити на банки

София /КРОСС/ Усещането за риск нараства, макар че не е критично и от друга страна има нарастващ брой на лошите кредити, това води до увеличаване на лихвите на банките. Така банкерът Левон Хампарцумян коментира пред БНТ въпроса дали ще се увеличават лихвите по кредитите.

Еврото пада до нива, до които вече е било и нищо не се е случило, разбира се, всички имат притеснения, но това е в регулация, смята Хампарцумян. Според него вложителите нямат основания да се тревожат за депозитите си, още повече че близо 95% от тях са гарантирани от държавата. По думите му негативната страна на поевтинялото на евро е, че енергията ще поскъпне.
Според финансиста Емил Хърсев лошите кредити в България са значително по-малко , отколкото в Европа. "Това, че за известен период няма обслужване на кредити, не означава, че той ще доведе до загуби на банките. Все пак е нормално усещането за риск в системата да доведе до поскъпване на кредита", обясни Хърсев. Освен това според него досега сме били свидетели на една ирационално ниска конкуренция между банките. Още един фактор за покачването на лихвите е тенденцията за възстановяване кредитирането на банките и новите кредити се осъвременяват, обясни Хърсев.
На въпрос дали е реален рискът от фалити на банки в страната, Хърсев каза: "Надяваме се да не фалират банки, има такава вероятност винаги, но в Бълтгария тя е по-ниска,  отколкото в Европа и САЩ. Слабото евро само намалява вероятността от фалити на банки. Поевтиняването на еврото е предимство за фирмите за страна, която е обвързана с еврото като нас. Не виждам притеснителни, а само окуражателни сигнали от поскъпването на долара спрямо еврото".


/РА/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа