Чужденци с множествена склероза пътуват до България в търсене на надежда

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Нева Тремиър мечтае да прегърне внуците си, мечтае болката да спре. 56-годишната жена е с диагноза множествена склероза и се отправя към България в търсене на надежда, пише в. "Гардиън".
Съществува противоречива процедура, разр аботена от италианския учен проф. Паоло Цамбони, която обаче не се прилага в Канада. Тя включва ангиопластика, която улеснява притока на кръв във вените от мозъка към сърцето. Според публикации в медиите Цамбони смята, че стеснените или блокирани вени принуждават кръвта да се връща обратно в мозъка и гръбначния стълб и по този начин причинява увреждания. Той нарича това състояние хронична цереброспинална венозна недостатъчност. Повече от 20 канадци са пътували до клиника в Полша през изминалата зима за такова лечение. Много специалисти по множествена склероза са на мнение, че процедурата е експериментална и може да бъде опасна. Тремиър обаче иска да поеме този риск. Всяко едно подобрение ще е чудесно, казва тя.
Ще й струва близо 20 хиляди долара да лети до България и да се подложи на процедурата. Нейното семейство вече е е организирало събирането на дарения.
Племенницата й Кейти Дусет заявява, че процедурата е от 70 до 90% ефективна, като допълва, че облекчава симптомите на болните.
" В момента Нева се затруднява да се храни сама. Много от хората, които са се подложили на процедурата, възвръщат двигателните си способности, които са почти изгубени заради множествената склероза", обяснява Кейти.  Тремиър трябва да пристигне в България на 13 юни.

Станете почитател на Класа